Bănci și Asigurări

Au mai rămas cinci ani până când România va adopta moneda euro. Cum reducem decalajele legate de nivelul de trai?

Au mai rămas cinci ani până când România va adopta...

Autor: Claudia Medrega

28.06.2014, 12:43 1080

Au rămas mai puţin de cinci ani până la momentul anunţat pentru adoptarea euro. Ani dificili, de pregătiri intense, de reforme dure şi de creştere economică anuală cu cel puţin 4%, care ar trebui să ne ducă spre un nivel de trai mai bun, scrie Business Magazin.

Cinci ani trec repede, s-ar putea spune. Dar decalajele care ne despart de ţările din zona euro sunt destul de mari, aşa că drumul spre euro va fi cu siguranţă o cursă cu obstacole. Avem în faţă un drum „lung şi dificil„ până la adoptarea euro, spunea recent chiar guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Trecerea la euro a fost până acum o ţintă mişcătoare. Iniţial, obiectivul a fost 2014. Ulterior, s-a profilat momentul ianuarie 2015 pentru trecerea efectivă la moneda unică europeană. Apoi, a urmat o perioadă „fără ţintă„. Iar acum obiectivul anunţat de guvern este 1 ianuarie 2019. Moment la care vor fi trecut deja două decenii de când euro a fost cotat pentru prima oară la Bucureşti, în 1999, la un curs de 13.000 de lei vechi (echivalentul a 1,3 lei în prezent).

ÎNAINTE DE ADOPTAREA PROPRIU-ZISĂ A EURO, ŢĂRILE CANDIDATE TREBUIE SĂ TREACĂ PRINTR-O PERIOADĂ INTERMEDIARĂ DE CEL PUŢIN DOI ANI, denumită mecanismul de schimb valutar (ERM II), interval în care va fi testată stabilitatea monedei naţionale.

Citiţi mai multe despre cum putem reducem decalajele legate de nivelul de trai pe www.businessmagazin.ro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO