Bănci și Asigurări

Audierea ASF la Senat vine din nou fără rezultate. Întrebarea nr. 1 în cazul Euroins şi City Insurance: De ce ASF le-a lăsat să ajungă la 300 mil. euro subscrieri? ASF a venit din nou cu propuneri, ca în urmă cu un an, şi în continuare supravegherea ASF va fi plătită din buzunarul asiguraţilor

Audierea ASF la Senat vine din nou fără rezultate....

Autor: Mircea Nica

21.03.2023, 00:07 2008

În iulie 2022, Cristian Roşu, vicepreşedintele ASF susţinea că piaţa RCA-ului s-a aşezat nesperat de bine, capitalizarea companiilor RCA este foarte bună, ba chiar doi jucători dintre cei rămaşi la vremea aceea, printre cei mai mari, au adus aport la capital ♦ Acum piaţa se confruntă cu un nou şoc al Euroins, dar ASF în continuare nu îşi asumă nici o vină.

Noul şoc cu care se confruntă piaţa asigurărilor, cel al prăbuşirii Euroins, aduce conducerea ASF din nou în faţa Parlamentului pentru clarificări, supravegherea efectivă, sub umbrela căreia patru companii au intrat în faliment în ultimii opt ani, din care cel al City Insurance şi Euroins la diferenţă de doar un an, ridică mult mai multe semne de întrebare, cea mai importantă rămânând, de ce ASF a lăsat două companii să ajungă la subscrieri de 300 mil. euro şi nu s-au luat măsurile necesare din timp.

În cadrul audierilor din Parlament care au avut loc luni, 20 martie 2023, conducerea ASF a trebuit să dea explicaţii privind noul faliment, cel al Euroins.

Printre propunerile puse pe masă pentru perioada următoare, Cristian Roşu, vicepreşedinele ASF responsabil de zona asigurărilor, a spus că preţurile poliţelor RCA se reîntorc la nivelul din martie 2022, companiile de asigurări rămase în piaţă ar putea beneficia de compensări pentru eventualele pierderi, dacă vor fi semnalate, iar un proiect de lege care este deja depus pentru transformarea contribuţiei la Fondul de Garantare al Asiguraţilor (FGA) în contribuţie specială, însemnând că asigurătorii, prin contribuţia la FGA va fi de fapt un credit pe care îl vor acorda şi vor avea posibilitatea de a recupera acei bani.

 

Bogdan Huţucă, deputat

♦ Cred că am ajuns într-o etapă în care ASF-ul trebuie reorganizat. Cred că ar trebui făcut un transfer de putere şi decizie la nivel de board. Ideea de a lăsa centralizate atribuţii atât de puternice în sarcina unui singur om fie pereşedinte, fie vicepreşedinte este extrem de greşit.

♦ Audierea a plecat de la ideea de a vedea cum este supravegheată piaţa în acest domeniu, pentru că existau multe semnale în special din zona media şi doream să înţelegem ce se întâmplă pe piaţă şi cum îşi exercită ASF rolul.

♦ Având în vedere că până la audiere au apucat să declanşeze procedura în ceea ce priveşte Euroins, mă aştept ca audierea să nu mai aibă un aspect atât de clar şi să derapeze puţin în zone mai politicianiste, ţinând cont şi de faptul că se termină mandatele conducerii ASF.

♦ Scopul audierii este ca atunci când ai semnale de pe piaţă să chemi conducerea şi să o întrebi. ASF este organizat într-un mod destul de ciudat. Vicepreşedinţii au atribuţii absolute din perspectiva pieţei pe care o gestionează. Rolul preşedintelui şi al boardului nu este atât de puternic ca cel al vicepreşedinţilor.

♦ La ora aceasta, subiectul a devenit destul de puternic, încât audierea aceasta începe să aibă şi alte conotaţii.

♦ Ştiu că intenţia ASF-ului este aceea de a plafona RCA-ul. Nu-mi dau seama în ce măsură, pe termen scurt, va obţine efectul dorit, fiind o sabie cu două tăişuri. Pentru mine este relevantă audierea care are loc la Senat, pentru a auzi poziţiile lor. În funcţie de aceste lucuri probabil că trebuie să avem o întâlnire cu conducerea pentru a stabili un plan mult mai clar.

 

Assen Christov, preşedintele boardului grupului bulgar Eurohold care controleaza Euroins

♦ Consiliul ASF a luat o decizie bazată pe un raport fals.

♦ Portofoliul Euroins este mult mai bine echilibrat şi acest lucru arată faptul că nu există motive financiare pentru insolvenţa Euroins România.

♦ Având în vedere că noi suntem complet convinşi că licenţa a fost retrasă fără justificare, noi ca şi acţionari dăm în judecată pentru investiţia făcută de noi în valoare de 270 mil. euro, această sumă reprezintă valoarea companiei conform bilanţului. Preţul de piaţă este mai mare. De asemenea, să îi dăm în judecată pentru daunele pe care le vom acoperi de 230 mil. euro. Se adaugă şi dobânzile şi ajungem la aproximativ 500 mil. euro.

♦ Până ieri, toate companiile de asigurare efectuau plăţi, iar preţurile au rămas stabile, chiar dacă se vorbeşte că sunt mari. Această decizie va duce la creşterea preţurilor.

Pentru a acoperi necesitatea de fonduri, FGA va avea nevoie de 10%. Chiar dacă statul va acorda un împrumut FGA, banii vor veni din taxele şi impozitele plătite de români.

♦ Chiar şi în cazul plafonării preţurilor, situaţia se va schimba după ridicarea plafonării. Reasigurătorii vor solicita preţuri mult mai mari pentru încheierea contractelor de reasigurare. Nu trebuie să uităm de reputaţia statului român, care va fi afectat.

 

Conducerea ASF la audieri în Parlament. Ce au declarat şefii instituţiei?

 

Nicu Marcu, preşedinte al ASF

♦ Companiile de asigurări care de-a lungul timpului au intrat în faliment au avut preponderent RCA în cifra de afaceri. Niciun business al unei companii de asigurări nu va putea să fie susţinut din RCA. Chestiunea de RCA în alte state membre UE este foarte mică. Toate companiile eşuate de la noi, majoritatea businessului lor era pe RCA şi practicau tarife foarte mici, nu plăteau sau plăteau foarte puţin. În ultimii doi ani am putut să văd procedeul pe care şi-au construit astfel de companii activitatea.

♦ Acum doi ani şi jumătate, lucrurile erau şi mai expansive decât acum. Cele două companii, Euroins şi City Insurance deţineau o cotă de piaţă de 80% pe RCA. Acest lucru s-a întâmplat pentru că au practicat tarife foarte mici, nesustenabile.

♦ La ambele companii, se vehiculează că sunt două falimente pe mandatul nostru. Sunt două falimente cerute de noi. Ambele companii City Insurance şi Euroins erau «muma pădurii» pentru populaţie. Li s-a dat posibilitatea ambelor de a intra în legalitate. Nu-şi doreşete nimeni să aibă o piaţă distorsionată. Ambele companii au avut aceeaşi procedură de lucru, preţuri scăzute, plăţi întârziate şi de multe ori dosare neînregistrate în contabiltiate.

♦ Revenind puţin la City. Lucrurile sunt un pic diferite ca tip de abordare. Imediat după venirea mea la ASF am dispus două analize complexe pe ultimii cinci ani pentru a şti cum stau ele. Am început în urma acestor rezultate, supraveghere foarte intensă, însemnând că în perioada imediat următoare, conducerea companiei Euroins a fost sancţionată şi destituită.

♦ În ceea ce priveşte compania City Insurance, această companie avea practici incorecte, frauduloase, lucru care ne-a ţinut în loc extrem de mult. În condiţii normale, dacă puteam verifica acele conturi false din Elveţia, dacă aveam informaţiile în timp rezonabil puteam lua măsuri mai rapide. După închiderea companiei şi după toate rapoartele, tot s-a trimis la parchet, inclusiv analizele făcute de către noi.

♦ La Euroins, lucrurile au stat diferit. A fost dispus un audit independent împreună cu Autoritatea Europeană (EIOPA) prin care toate companiile din Europa au fost auditate, iar ca urmare la Euroins s-au găsit multe deficienţe care ne-au determinat să le impunem măsuri. Lucrurile nu s-au oprit aici. Văzând că colaborarea cu această companie a fost extrem de dificilă pentru că nu furnizau documente, controalele s-au dispus aproape lunar, controale inopinate şi permanente. În urma acestor controale au fost amendate atât persoana juridică, cât şi persoane fizice. Zic eu că amenzile date au fost amenzi istorice.

♦ Colegii noştri s-au întâlnit cu tot felul de blocaje din partea acestei companii. Refuzul de a pune la dispoziţie documente sau documente neconforme cu realitatea. Aceste societăţi, societăţile de asigurare, sunt conduse de o directivă europeană Solvency II, iar aceasta le permite să emită asigurări numai cu reasigurare, adică riscurile lor se pot transfera la un reasigurător. Aceste reasigurări se pot face şi în Insulele Cayman.

♦ I s-a impus companiei Euroins să aducă reasigurătorul care se afla în Insulele Nevis pentru a-l controla. Atât timp cât contractul de reasigurare funcţiona în această insulă era greu de analizat.

Într-un timp scurt, această companie şi-a transferat contractual de reasigurare la un reasigurător din Germania şi s-au făcut verificările.

♦ ASF nu poate să intervină conform legii europene şi româneşti pe tarife. Avem o singură obligaţie, ca acele tarife de referinţe pe care le calculează o companie independentă să le punem pe site. Nu putem să intervenim. Într-o economie de piaţă nu poţi să intervii asupra tarifelor, dar într-o situaţie precum aceasta, legea concurenţei ne permite 6 luni  plus 3 luni să intervenim pe piaţă.

♦ Este un proces în instanţă prin care s-a solicitat autorităţii contractul colectiv de muncă. Noi am pus la dispozitie detaliile, fără a face copie la ele.

Din momentul în care sunt în această instituţie, nu a fost nici o intervenţie din afara instituţiei, instituţia a funcţionat independent. N-aş vrea să comenteze tot ce apare pe piaţă.

 

Cristian Roşu, vicepreşedinte ASF

♦ În cazul Euroins, s-au aplicat din anul 2021 toţi paşii legali din cadrul directivei Solvency II. Le-am dat suficient timp, iar ei au adus în februarie un contract de reasigurare prin care transferau toate activele şi rezervele în străinătate, practic făceau fronting.

♦ În anumite articole din contract apărea că în situaţia în care soldul este pozitiv de la zi la zi, se tansfera în străinătate, iar dacă soldul era negativ se transfera din străinătate în România, practic era o fraudă premeditată.

♦ Contractul a fost semnat pe 9 februarie, noi am aflat pe 17 februarie din presă. Noi l-am cerut pe 20 februarie, iar pe 21 februarie am primit contractul de la Euroins.

♦ Planul ASF pentru piaţa RCA, ca urmare a prăbuşirii Euroins, este de a se reîntoarce la preţurile din luna martie 2022, noi măsuri de compensare a eventualelor mici piederi şi un proiect de lege prin care contribuţia către Fondul de Garantare se va transforma în contribuţie specială.

♦ Nu este vorba de plafonare a tarifelor RCA, nici de îngheţare, ci de o reîntoarcere la preţurile din martie 2022. Propunerea noastră către Ministerul de Finanţe este de vânzare efectivă la tarifele anului 2022. Având în vedere calculele şi componentele tarifelor de referinţă, am discutat cu companiile de asigurări care fac RCA pe piaţa românească şi au făcut simulări pe propriile portofolii.

♦ În primul rând, în martie 2022, media distribuţiei pe aceste poliţe RCA era de peste 12%, iar în acest moment se blochează această distribuţier la 5%. Din acest loc dăm o marjă de 7-8% de acoperire a eventualelor piederi semnalate. Venim cu o altă măsură prin care anulăm contribuţia pe care asigurătorii o plăteau. Există un proiect de lege care prin adoptarea sa, contribuţia către Fondul de Garantare se va transforma în contribuţie specială. Acesta este un credit pe care îl vor acorda FGA, pe care îl vor recupera. Acesta nu se va regăsi în cheltuiala directă din preţul final.

♦ Piaţa românească de asigurări, în special RCA, are o defecţiune structurală. Pornind de la aceasta, ce se întâmplă astăzi are reverberaţii foarte mari. În piaţa românească activează 8 companii de asigurări care fac RCA, în UK sunt 200, în Italia sunt 178, în Polonia sunt 35 de societăţi. Dacă luăm 100 de procente şi le împărţim la 35 media este 3%. Când un jucător cu 3% iese din piaţă nu distorsionează nimic. În România în care avem 8 companii nu avem cum să echilibrăm această piaţă. Piaţa RCA este o piaţă foarte volatilă. Avem poliţe care sunt pe 1 lună, 2 luni sau pe 12 luni. Într-o perioadă de 12 luni expiră, dar în spatele lor rămân rezervele.

 

Ce declara Cristian Roşu, vicepreşedinte ASF, în iulie 2022 la ZF Bankers:

♦ Pot să spun căă toată lumea a înţeles şi s-a pliat pe noile condiţii. În circa şase luni, toate turbulenţele care puteau săă aparăă au fost absorbite de piaţă. O piaţăă concurenţială, care poate săăstabilizeze preţuri, care poate să serviseze corect nu este formatăă doar din câţiva jucători. Piaţa RCA-ului s-a aşezat, din punctul meu de vedere, nesperat de bine.

♦ Capitalizarea companiilor de pe RCA este foarte bună. Doi jucători din primii care au avut cote de subscriere importante au adus aport la capital şi avem grijă să atragem atenţia şi celorlalţi privind capitalizarea atunci când se va semnala acest lucru.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO