Bănci și Asigurări

Austriecii de la Unita au adus banii pentru rezolvarea problemelor de lichiditate

23.05.2003, 00:00 18



Compania de asigurari Unita, detinuta de grupul austriac Wiener Staedtische, si-a majorat capitalul social cu echivalentul a sase milioane de euro, p=na la 394,08 miliarde de lei (10,6 mil. euro), transferul bancar aferent acestei operatiuni fiind programat sa se realizeze in cursul zilei ieri.



"Unita devine astfel una dintre companiile cele mai capitalizate din Romania, capabila sa isi onoreze in orice moment obligatiile asumate", a declarat Renato Szilagyi, secretar general al societatii.



Societatea Unita se afla in topul primelor zece companii de asigurari de pe piata rom=neasca, din punct de vedere al primelor incasate - locul cinci in asigurari de viata, locul noua in asigurari generale



In urma cu o luna, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor solicitase companiei Unita un plan de redresare financiara, invoc=nd, in urma unui control, scaderea coeficientului de lichiditate sub limita de 50%. CSA a considerat ca aceasta situatie "pune in pericol onorarea obligatiilor asumate fata de asigurati". Coeficientul de lichiditate se calculeaza ca raport intre activele lichide ale companiei (investitii in titluri de stat, depozite bancare si disponibilitati in conturi curente si in casierie) si obligatiile certe pe termen scurt (rezervele de dauna si rezervele de dauna neavizate).



In plus, CSA a constatat ca Unita, una din cele mai importante companii de asigurari din Rom=nia, nu a respectat reglementarile contabile cerute de legislatia in vigoare. Din aceasta cauza, Consiliul CSA a hotar=t ca Unita trebuie sa isi refaca evidenta contabila pe anul 2002.



Solicitarile CSA au constituit o surpriza, data nu at=t de marimea companiei in cauza (17,3 mil. euro prime brute incasate anul trecut, peste 350.000 de polite emise la jumatatea anului anterior), c=t de faptul - neasteptat - ca o companie av=nd in spate un asemenea actionar (si care abia anul trecut a dat 2 milioane $ pentru achizitia pachetului majoritar de actiuni al unei alte companii de pe piata - Agras), poate ajunge intr-o asemenea situatie.



CSA a mai cerut planuri de redresare la Astra, Grup As, Metropol - la nivel de companii mari, precum si la alte c=teva companii mai mici. Dintre acestea, doar Astra si Petroas au iesit "sanatoase" de sub supravegherea CSA.



Reprezentantii Unita anuntasera luna trecuta, in replica la solicitarea Comisiei, o majorare de capital de 3 milioane de euro. P=na la urma, suplimentarea capitalului este dubla. In ultimii doi ani Unita si-a majorat capitalul cu patru milioane de euro. "Majorarea capitalului societatii cu sase milioane de euro dovedeste faptul ca grupul Wiener Staedtische, al doilea investitor ca marime pe piata asigurarilor din Centrul si Estul Europei, isi consolideaza pozitia in Rom=nia", spune Renato Szilagyi, secretarul general al Unita.



Rezultatele preliminare ale companiei pe 2002 aratau ca primele brute de asigurare au insumat 539,02 mld. lei (17,3 mil. euro), la un volum al primelor de asigurare subscrise de 683,16 mld. lei. Asigurarile generale, inclusiv politele RCA (raspundere civila auto), au adus companiei venituri de 440,53 mld. lei, in vreme ce asigurarile de viata au atins 98,49 mld. lei. Ponderea politelor RCA in total asigurari generale a fost, anul trecut, de aproximativ 37%, respectiv 162,81 mld. lei.



Actionarul majoritar al societatii Unita este compania austriaca Wiener Stadtische Allgemeine Versicherung Aktiengesellschaft, care detine 58,5% din actiunile companiei. Ceilalti actionari sunt Wiener Staedtische Wechselseitige Versicherungsanstalt Vermogensverwaltung - 41,5%, restul actiunilor fiind detinute de trei persoane fizice.



Unita - Grup Wiener Staedtische a preluat in octombrie 2002 pachetul pachetul majoritar de actiuni al societatii de asigurari Agras.



Grupul Wiener Staedtische a inregistrat, anul trecut, venituri din prime de asigurare de 3,56 miliarde de euro si a realizat investitii de capital de zece miliarde de euro. In afara de Romania, grupul detine companii in Austria, Germania, Italia, Liechtenstein, Cehia, Polonia, Ungaria, Croatia, Iugoslavia, Slovacia, Belarus si Bulgaria.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO