Bănci și Asigurări

Austriecii mai aduc 30 mil. euro la capitalul Omniasig

07.12.2007, 18:59 17

Omniasig, al doilea jucator de pe piata asigurarilor generale, isi va dubla capitalul social de la 30 de milioane de euro (103,2 milioane de lei) la aproape 60 de milioane de euro (206,4 milioane de lei), operatiunea urmand sa fie discutata in cadrul unei adunari generale a actionarilor care va avea loc la sfarsitul acestei luni.
Compania este controlata de grupul austriac Vienna Insurance (98% din actiuni), care mai detine pe piata locala patru asiguratori: Asirom, Unita, Agras si Omniasig Life.
Aceasta este a doua majorare de capital in functie de valoarea realizata in cursul acestui an pe piata asigurarilor, dupa cea efectuata de actionarii Ardaf in ianuarie, in valoare de 33 de mi-lioane de euro. In primele noua luni ale acestui an, actionarii asiguratorilor au adus 97 de milioane de euro la capitalul companiilor pe care le detin, potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.
Oficialii Omniasig nu au precizat de ce realizeaza aceasta majorare de capital.
Operatiunea vizeaza emiterea a 20,64 milioane de actiuni cu o valoare nominala de cinci lei pe unitate. In cadrul majorarii de capital, actionarii vor plati si o prima de emisiune de 2,5 lei pentru fiecare titlu nou, cu o valoare totala de 51,61 milioane de lei (circa 15 milioane de euro).
Afacerile Omniasig au crescut rapid in primele noua luni ale acestui an, cu 68%, la 617,7 milioane de lei (187,2 milioane de euro), in conditiile in care primele brute subscrise din asigurari auto Casco si asigurari de credite si garantii s-au dublat. Asigurarile auto - Casco si raspundere civila obligatorie - reprezinta peste 70% din portofoliul asiguratorului.
Ritmul de crestere al afacerilor Omniasig este de doua ori mai mare decat cel al pietei asigurarilor generale, de 30% in primele trei trimestre.
Daunele brute inregistrate de Omniasig in primele noua luni au urcat mult mai incet decat primele brute subscrise, cu aproximativ 16,7% comparativ cu aceeasi perioada din 2006, la 244 de milioane de lei (74 mil. euro).
Asiguratorul a raportat un profit de 18,4 milioane de lei (5,6 milioane de euro) la sfarsitul lunii septembrie, in crestere cu 20% fata de primele noua luni ale anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO