Bănci și Asigurări

Autoritatea Bancară Europeană: Incertitudinea economică persistă, profitabilitatea se află la un nivel minim record şi se văd semne ale unei deteriorări a calităţii activelor

Autoritatea Bancară Europeană: Incertitudinea...

Autor: Mircea Nica

15.12.2020, 00:00 103

Băncile şi-au menţinut un capitalul şi lichiditatea la un nivel solid, în contextul şocului provocat de pandemia de COVID-19, dar incertitudinea economică persistă în continuare, profitabilitatea se află la un nivel minim record şi se văd semne ale unei deteriorări a calităţii activelor, potrivit informaţiilor publicate într-un raport al Autorităţii Bancare Europene (ABE) privind evaluarea anuală a riscului.

„Calitatea activelor este de aşteptat să se deterioreze semnificativ în următoarele trimestre. Băncile au înregistrat provizioane semnificative privind executarea împrumuturilor care au dus la o creştere a costului riscului. Deşi ratele NPL au continuat să scadă, alte valori privind calitatea activelor arată deja semne de deteriorare. Împrumuturile clasificate în IFRS 9 etapa 2 şi expunerile au crescut semnificativ. Eliminarea treptată a măsurilor legate de COVID-19, cum ar fi moratorii privind rambursările împrumuturilor şi garanţiile publice, va afecta, de asemenea, calitatea activelor. Pe termen lung, este de remarcat faptul că, potrivit unei analize preliminare ABE, mai mult de 50% din expunerile faţă de corporaţiile mari sunt către sectoare potenţial vulnerabile la riscurile climatice“, se arată în raport. Rezilienţa operaţională a băncilor a fost în mare parte neafectată, în ciuda provocărilor ridicate de COVID-19.

Cu toate acestea, utilizarea tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor a crescut în continuare, odată cu riscurile legate de tehnologie. Cazurile de spălare a banilor prezintă în continuare riscuri juridice şi reputaţionale importante, potrivit raportului. Rămân provocările structurale ale profitabilităţii băncilor. Ratele scăzute ale dobânzii, care pot rămâne scăzute pentru mai mult timp decât se aştepta înainte de pandemie, şi concurenţa puternică atât a băncilor, cât şi a celor instituţiilor nebancare, precum firmele FinTech, adaugă presiune veniturilor de bază ale băncilor. Scăderea recentă a cheltuielilor de exploatare a compensat oarecum presiunea asupra profiturilor din provizionare, însă aceste costuri ar putea reveni odată ce pandemia se va termina. COVID-19 ar putea fi în acelaşi timp catalizatorul multor clienţi pentru a deveni clienţi digitali, crescând astfel capacitatea excesivă a sucursalelor. Băncile ar putea opta pentru acorduri de M&A (merger and acquisitions) pentru a exploata potenţialele sinergii de costuri, se mai arată în raportul Autorităţii Bancare Europene.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO