Bănci și Asigurări

Banca Centrală Europeană adoptă o poziţie fermă cu privire la stimulii monetari: Mario Draghi, şeful BCE, este pregătit să ia măsuri dacă incertitudinea continuă, dar păstrează momentan nivelul dobânzilor

Banca Centrală Europeană adoptă o poziţie fermă cu...

Autor: Alex Ciutacu

06.06.2019, 17:49 266

Mario Draghi a apărut cu o poziţie mai dură din partea Băncii Centrale Europene (BCE) şi anunţă că nu se va da în lături de la acţiuni care să susţină economia zonei euro în cazul în care creşterea economică a regiunii va încetini mai mult, potrivit Bloomberg.

Oficialii BCE sunt „determinaţi” să acţioneze dacă „incertitudinea va persista”, odată cu „ameninţarea protecţionismului”, a transmis preşedintele BCE, Mario Draghi, după o întâlnire a consiliului de guvernatori.

Mai mulţi oficiali au ridicat problema reducerii dobânzilor de referinţă, spune el.

Banca Centrală Europeană a decis să păstreze ratele dobânzilor nemodificate pentru o perioadă mai îndelungată decât estima iniţial, în vederea stimulării economiei zonei euro.

„Rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv, −0,40%”, arată instituţia. Banca precizează că va menţine ratele dobânzilor la nivelurile actuale cel puţin până în prima jumătate a anului 2020, o perioadă mai îndelungată decât anticipa iniţial.

Consiliul şi-a reîntărit poziţia cu privire la menţinerea dobânzilor de referinţă la actualul minim record şi a anunţat un program prin care îşi propune să infuzeze capital mai ieftin în creditori.

„Consiliul Guvernator se aşteaptă ca dobânda-cheie de la BCE să rămână la actualul nivel cel puţin până la jumătatea lui 2020, sau oricât va fi necesar pentru a continua să asigure o convergenţă susţinută a inflaţiei la nivele de sub 2% pe termen mediu”, transmite BCE.

Tensiunile derivate din disputa comericală SUA-China trimite şocuri în toată lumea. Banca centrală a Australiei a redus dobânda-cheie săptămâna aceasta pentru prima dată în ultimii trei ani, în timp ce India a redus dobânda pentru a treia oară anul acesta. În cealaltă parte a lumii, Jerome Powell, preşedintele FED (n.r: banca centrală americană) este din ce în ce mai aproape de a lua măsuri de politică monetară.

Draghi a anunţat că economiştii BCE au redus perspectiva cu privire la creşterea economică şi la inflaţie pentru anul viitor. Astfel, BCE consideră că economia zonei euro va creşte cu 1,4% în 2020, în comparaţie cu predicţia lansată în luna martie, de 1,6%.

Economiştii băpncii consideră că inflaţia va fi de 1,3% anul acest, 1,4% în 2020 şi 1,6% în 2021 – fiind în continuare sub ţinta de 2%.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO