Bănci și Asigurări

Banca Nationala a Greciei iese inca o data la shopping

03.03.2005, 00:00 47

Dupa un an de la preluarea Bancii Romanesti, National Bank of Greece (NBG) - cel mai mare grup bancar elen - cauta alte oportunitati de achizitii pe piata locala, potrivit planului de afaceri pe perioada 2005-2007, prezentat recent la Atena.


"Vom cauta sa optimizam folosirea excedentului de lichiditati in primul rand prin realizarea de achizitii, iar prioritatea numarul unu o constituie extinderea in Romania si evaluarea oportunitatilor oferite de Turcia", a declarat Takis Arapoglou, presedintele NBG, in cadrul prezentarii.


El spune ca grupul elen va incerca sa cumpere acele banci din Romania si Turcia care ii vor oferi o prezenta puternica pe cele doua piete, o baza solida de clienti si o retea extinsa de unitati.


Arapoglou a apreciat cresterea inregistrata anul trecut de operatiunile din Romania, mentionand sporirea cu 45% a portofoliului de credite, pana la 200 milioane de euro.


NBG crediteaza piata romaneasca cu unul dintre cele mai mari potentiale de crestere ale zonelor in care este prezent, estimand ca ponderea creditului pentru clienti privati in PIB va urca pana la 37% in 2007, fata de circa 20% la sfarsitul lui 2004. Creditele pentru consum ar urma sa ajunga la 5,5% din PIB.


Anul trecut, NBG s-a concentrat pe restructurarea Bancii Romanesti. De asemenea, a continuat procesul de extindere a retelei cu inca trei unitati, ajungand astfel la un total de 29. La nivelul lui 2004, Banca Romaneasca a inregistrat cresteri substantiale la mai multe capitole. Astfel, profitul brut s-a majorat cu 31% fata de 2003, ajungand la 8,9 milioane de euro. In acelasi timp, soldul creditelor de retail a urcat cu 88%, in conditiile unei baze de comparatie scazute, insumand 23 milioane de euro. Activele bancii au crescut la circa 210 milioane de euro.


Scenariul de baza al NBG pentru Romania prevede pentru anul in curs maximizarea cresterii organice a Bancii Romanesti prin extinderea rapida a retelei, stabilirea unor relatii de colaborare cu retele de retail, precum si adancirea prezentei pe piata clientilor firme mici si mijlocii.


Astfel, pana la sfarsitul lui 2005 reteaua ar urma sa numere 47 de sucursale si agentii, care sa sustina obiectivele de crestere a portofoliului de clienti, estimat a se dubla.


In prezent banca are circa 69.000 de clienti pe segmetul de retail (clienti individuali si intreprinderi mici si mijlocii), in crestere cu 33% comparativ cu sfarsitul anului 2003. Pe segmentul corporate numarul clientilor a crescut cu aproape 17% pe parcursul anului 2004, ajungand in prezent la 13.300. Politica de dezvoltare a bancii include cresteri si pe acest segment.


Banca a introdus in portofoliul de produse destinate segmentului de retail mai multe produse pe parcursul anului trecut, precum creditul pentru nevoi pesonale, creditul imobiliar sau cardul de credit.


Banca Romaneasca a fost preluata de grupul NBG la sfarsitul lui 2003, pastrandu-si insa numele. Inca de la momentul respectiv, oficialii greci nu au exclus o a doua achizitie, care sa serveasca obiectivului de consolidare a pozitiei pe piata de retail in special. NBG era prezenta de mai multi ani in Romania prin intermediul unei sucursale, care continua sa opereze.


NBG este cea mai mare banca elena si unul dintre cele mai puternice grupuri financiare din Europa de Sud-Est. La sfarsitul lui 2004 activele sale insumau peste 26 miliarde de euro, din care retailul detinea o pondere de peste jumatate, in conditiile in care este considerat unul din principalele motoare de crestere. Profitul net al grupului a fost de 386 milioane de euro, mai mare cu 7,2% fata de 2003.


Cel putin deocamdata, NBG nu si-a exprimat oficial intentia de a participa la apropiatele privatizari ale BCR si CEC. In schimb, piata romaneasca ii ofera mai multe oportunitati de preluare a unor banci de talie similara celei a Bancii Romanesti in 2003, dar care si-au extins rapid retelele in cursul anului trecut.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO