Bănci și Asigurări

Banca Romaneasca asteapta o injectie de 130 mil. euro de la NBG

28.11.2005, 18:10 20

Banca Romaneasca va primi anul viitor o injectie de capital de 130 de milioane de euro de la actionarul principal - National Bank of Greece (NBG), pentru a putea depasi restrictiile impuse de BNR la creditarea in valuta.

De la sfarsitul lunii septembrie, cand banca centrala a stabilit ca soldul creditelor in valuta acordate de o banca nu poate depasi de mai mult de trei ori valoarea fondurilor proprii, Banca Romaneasca nu a mai putut acorda finantari in moneda straina.

Noua infuzie de bani ar urma sa sustina continuarea procesului de crestere organica, potrivit raportului de prezentare a rezultatelor pe 9 luni ale celui mai mare grup financiar elen. Astfel, de la 40 de unitati in prezent, reteaua de unitati a Bancii Romanesti este programata sa creasca la 65 pana la sfarsitul lui 2006.

Dupa primele noua luni din acest an, banca a inregistrat un profit de 3,2 milioane de euro, in scadere cu 36% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul sporirii cheltuielilor.

De asemenea, randamentul capitalului a consemnat o scadere de la 44% la 16%.

Deteriorarea profitabilitatii a avut loc in contextul unei expansiuni foarte rapide a portofoliului de credite, care s-a reflectat in cresterea de 3,45 ori a bilantului bancii, pana la 383 de milioane de euro.

Cea mai spectaculoasa crestere a fost consemnata in cazul creditarii pentru persoane fizice si IMM-uri, soldul la 30 septembrie marcand o majorare de 9 ori, pana la 144 de milioane de euro.

Si creditele pentru clientii companii au crescut de 2,5 ori, insumand 239 de milioane de euro dupa noua luni din acest an.

Dupa ce National Bank of Greece (NBG) a preluat in aceasta toamna compania de asigurari Alpha Insurance Romania, Banca Romaneasca a incheiat cu aceasta un contract de exclusivitate in distributia de produse de tipul bancassurance.

De asemenea, pentru a-si intari pozitia pe piata asigurarilor, grupul elen va incepe pregatirile pentru a fuziona Alpha Insurance Romania cu mai vechea sa subsidiara specializata in asigurari, societatea Garanta.

NBG se asteapta anul viitor la concretizarea unor sinergii specifice operarii sub forma unui grup financiar, inclusiv in urma achizitiei recente a pachetului majoritar de 70% din actiunile companiei de Leasing Eurial Leasing, concentrata pe finantarea cumpararilor de autovehicule marca Peugeot.

In primele noua luni ale acestui an, NBG a obtinut un profit de 532 de milioane de euro, in crestere cu 87% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Grupul elen s-a inscris si in competitia pentru CEC, prin depunerea unei oferte preliminare neangajante.

Ministerul Finantelor urmeaza sa anunte astazi oficial noul termen - cel putin orientativ - pentru depunerea ofertelor finale ferme pentru pachetul majoritar de actiuni al CEC, in conditiile in care va fi asteptata mai intai desemnarea castigatorului la BCR - dintre Erste Bank (care participa si la privatizarea CEC) si Millennium BCP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO