Bănci și Asigurări

Banca Romaneasca: Vrem 3% din piata

17.02.2006, 21:55 11

Anul acesta vom depasi pragul de un miliard de euro pentru active si speram sa atingem o cota de piata de 3%, spune Andreas Maragkoudakis, directorul general al Bancii Romanesti.

Banca a incheiat anul trecut cu active de 616 milioane de euro, care ii asigura o cota de piata de aproximativ 2%.

"Castigarea unui punct procentual la cota de piata este o tinta ambitioasa, va trebui sa crestem mai repede decat ceilalti. Este insa un obiectiv realizabil", spune Maragkoudakis. El isi propune sa ajunga la o cota de 5% din piata pana in decembrie 2007.

Banca a primit luna aceasta o majorare substantiala a capitalului, cu 60 de milioane de euro, de la actionarul majoritar, grupul elen National Bank of Greece. De altfel, anul acesta grecii ar putea sa aduca propriul brand pe piata - NBG- renuntand la numele de Banca Romaneasca.

"Cum privatizarea CEC pare sa se amane, ne vom concentra pe cresterea organica. Anul acesta vom mai deschide inca 20 de unitati, iar investitiile totale vor depasi 12 milioane de euro", mai spune Maragkoudakis. Costul deschiderii unei unitati oscileaza intre 200.000-300.000 de euro.

Maragkoudakis spune ca banca nu se va orienta cu precadere catre o anumita categorie de clienti, avand in plan extinderea atat pe retail, cat si pe partea de corporate. De altfel, in viitorul apropiat va fi deschis la Bucuresti un centru pentru procesarea operatiunilor clientilor corporativi.

In 2006 dezvoltarea afacerilor nu va mai veni cu costul sacrificarii profitului, asa cum s-a intamplat anul trecut.

"Profitul pe 2006 va fi sensibil mai mare decat cel de anul trecut", mai spune Maragkoudakis, fara sa dezvaluie insa cifrele. Banca a inregistrat anul trecut o scadere a profitului fata de 2004, dar lucrurile ar fi stat complet diferit daca nu ar fi aparut normele BNR care au dus la necesitatea reclasificarii multor credite si de aici la cresterea provizioanelor, spune el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO