Bănci și Asigurări

Banca Transilvania a anunţat cât a plătit pentru preluarea Bancpost:178 mil.euro pentru Bancpost şi 47 mil.euro pentru societăţile afiliate

Banca Transilvania a anunţat cât a plătit pentru preluarea Bancpost:178 mil.euro pentru Bancpost şi 47 mil.euro pentru societăţile afiliate

Autor: Cristina Bellu

04.04.2018, 09:22 5688

Banca Transilvania, a doua cea mai mare bancă locală după active, a devenit proprietarul pachetului majoritar de actiuni detinut de Eurobank Group la Bancpost, respectiv 99,15% şi al actiunilor detinute la ERB Retail Services IFN si ERB Leasing IFN.

Bancpost a fost achizitionata la 75% din valoarea activului net, pentru aproximativ 178,67 milioane euro. Pentru ERB Retail IFN, BT a platit 40,42 milioane euro (77% pretul de piata al actiunilor/valoarea contabila), iar pentru ERB Leasing IFN, 6,79 milioane euro (63% pretul de piata al actiunilor/valoarea contabila).

In plus, Banca Transilvania a preluat un imprumut subordonat in valoare de 80 milioane euro pentru Bancpost.

Odată cu finalizarea tranzacţiei, BT începe integrarea Banc¬post în structura Grupului.

“Achizitia Bancpost este un moment foarte important in povestea Bancii Transilvania si un pas inainte in strategia noastra de consolidare a pozitiei pe piata. Urmeaza un plan ambitios de integrare in Grupul BT, bazat pe sinergiile Banca Transilvania - Bancpost. Suntem pregatiti sa ne adaptam noii dimensiuni pe care banca o va avea, iar angajamentul ferm al BT ramane sustinerea antreprenorilor si economiei romanesti. (…)”, spune Horia Ciorcila, Presedintele Consiliului de Administratie, BT.

Grupul l-a mandatat pe Leontin Toderici, Director General Adjunct - Chief Operations Officer in cadrul Bancii Transilvania, pentru a coordona integrarea Bancopst în structura BT, integrare care se va realiza prin implicarea echipelor ambelor banci,

Pentru achizitie, consultantul financiar unic pentru Banca Transilvania a fost Barclays Bank PLC, consultanta juridica a fost asigurata de PeliFilip, iar consultanta financiara pentru aspecte contabile si de diligenta, de Deloitte.

Pentru planificarea integrarii Bancpost, ERB Retail Services IFN si ERB Leasing IFN in Grup, Banca Transilvania colaboreaza cu A.T. Kearney Management Consulting.

Cu peste 13% cota de piata, Banca Transilvania este a doua banca din Romania. BT are peste 2,2 milioane de clienti, circa 7.000 de angajati si aproape 500 de sedii. Este prima institutie bancara care a fost listata la Bursa de Valori Bucuresti si singurul brand bancar romanesc in clasamentul Brand Finance 500 Ranking 2018. Bancpost este pe locul 9 in topul bancilor, are aproape 3% din piata, peste 1 milion de clienti si 147 de sedii.


 

AFACERI DE LA ZERO