Bănci și Asigurări

Banca Transilvania lansează un program de educaţie financiară adaptat tinerilor cu vârste între 7 şi 20 de ani, care vizează reducerea deficitului României în raport cu Uniunea Europeană în privinţa educaţiei şi incluziunii financiare. În prezent, peste 300.000 de copii şi tineri cu vârste de până în 18 ani au cont la Banca Transilvania

Banca Transilvania lansează un program de educaţie...

Autor: Cristina Bellu

17.11.2023, 15:39 355

Respondenţii studiului Generaţia Z, realizat pentru Banca Transilvania, susţin că principala lor problemă este situaţia financiară.

Banca Transilvania, cea mai mare instituţie de credit din România în funcţie de activele gestionate, lansează  FIT ñ Finanţele pe Înţelesul Tuturor, un program naţional de educaţie financiară prin care vizează să construiască pentru generaţiile Alpha, Z şi Y o bază solidă în ceea ce priveşte gestionarea banilor.

Proiectul abordează termeni-cheie despre finanţe şi este adaptat tinerilor cu vârste între 7 şi 20 de ani, iar experienţa de învăţare cuprinde atât zona online, prin platforma multimedia, interactivă şi animată, cât şi materialele din sediile băncii, precum şi implicarea echipei BT în instituţii de învăţământ din 180 de localităţi în care banca este prezentă.

Românii sunt pe ultimul loc din UE privind cunoştinţele financiare, dar pe primul loc la auto-percepţie, unul din doi români considerând că ştie foarte multe/mai multe lucruri despre bani decât media adulţilor din România, potrivit  Eurobarometru  (2023), studiu al Comisiei Europene care măsoară cunoştinţele şi competenţele în domeniul educaţiei financiare.

Acelaşi studiu arată că, la întrebări concrete şi simple despre subiecte precum inflaţie, dobânzi sau investiţii, 30% dintre români nu au reuşit să răspundă corect decât la cel mult o întrebare, 57% la două sau cel mult trei întrebări, iar 13% au dat 4 sau 5 răspunsuri corecte.

România s-a clasat pe ultimul loc în Uniunea Europeană în funcţie de punctajul obţinut la cunoştinţe financiare.

„Banca şi-a propus să transforme FIT în cel mai mare program naţional de educaţie financiară, să contribuie la atenuarea deficitului României în raport cu Uniunea Europeană în ceea ce priveşte educaţia şi incluziunea financiară“, transmite BT.

Un studiu realizat de Quantix pentru Banca Transilvania relevă că tinerii cu vârste între 18 şi 26 de ani consideră că principala lor problemă este situaţia financiară. 54% dintre ei susţin că fac economii, iar peste 42% au o evidenţă a veniturilor şi cheltuielilor.

În prezent, peste 300.000 de copii şi tineri cu vârste de până în 18 ani au cont la Banca Transilvania.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO