Bănci și Asigurări

Bancherii au dat catre recuperatori credite restante de 300 mil. euro, dublu fata de anul trecut

12.09.2008, 21:32 62

Bancile au cedat in 2008 catre institutiile de recuperare credite neperformante in valoare de circa 300 de milioane de euro, spune Cristian Ionescu, directorul general al Coface, unul dintre principalii jucatori pe piata de colectare de creante.
"Piata de colectare de creante s-a dublat fata de anul trecut. Sumele sunt foarte mari, pachetele date spre recuperare fiind de minimum 15 milioane de euro", a declarat Ionescu.
El spune ca tot mai multe banci apeleaza la aceasta practica, mai ales cele de dimensiuni mari. In general, in pachetele externalizate sunt incluse credite cu o vechime de 1-2 ani si care inregistreaza restante de peste 180 de zile.
"Circa 90% din creditele incluse in aceste pachete sunt de retail. Vedem totusi o crestere si pe partea de externalizare de finantari corporate", mai spune Ionescu.
Din cele 300 de milioane de euro reprezentand credite neperformante externalizate, circa 130 de milioane de euro sunt creante care au fost vandute efectiv de catre banci, imprumuturile fiind astfel scoase din bilant. Pentru restul de 170 de milioane bancile au contractat doar servicii de recuperare, oferite de companiile specializate.
Pe piata colectarii de creante mai activeaza jucatori precum EOS KSI sau Mellon Romania.
Pana anul trecut bancile preferau sa contracteze asigurari pentru creditele acordate. Astfel, in cazul in care creditul devenea neperformant, banca isi recupera banii de la compania de asigurari.
In ultima perioada insa bancile au diminuat colaborarea cu asiguratorii, preferand sa constituie provizioane pentru expunerile riscante.
Piata asigurarilor de credite a intrat in declin anul trecut, dupa ce a inregistrat dublari de la un an la altul. In 2007, valoarea primelor brute subscrise de asiguratori din politele pentru credite au fost de 389,4 mil. lei (116,7 mil. euro), in scadere usoara fata de 2006, iar in primul semestru al acestui au scazut cu 57%, pana la 251,4 mil. lei (75,5 mil. euro).
Cristian Ionescu se asteapta ca piata colectarii de creante sa creasca in anii urmatori, cu un ritm de cel putin 50%.
In alta ordine de idei, Ionescu spune ca momentan preturile la care sunt cedate pachetele de credite sunt foarte ridicate, ceea ce face ca rentabilitatea colectarii de creante sa fie destul de redusa.
Pentru un portofoliu de credite cu o vechime de 1-2 ani pretul oscileaza intre 25% si 30% din valoarea bilantiera. Totodata, informatiile prezentate de banci sunt sumare, astfel ca nu se poate face o evaluare clara a sumelor care pot fi recuperate din totalul creantelor scoase la vanzare.
Bancile au acordat finantari in sectorul de retail in valoare de 24,8 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO