Bănci și Asigurări

Bancherii au decis că vor şi un preşedinte executiv pe lângă Consiliul Director

Autor: Ciprian Botea

12.09.2010, 23:02 18

Membrii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) au aprobat joi un noustatut care prevede cel mult două mandate consecutive pentru unmembru din conducerea organizaţiei şi un Consiliu Director formatdin şapte membri, incluzând un preşedinte şi un vicepreşedinte.

Bancherii nu au stabilit însă dacă vor face şi alegeri pentruconducerea asociaţiei conform noului statut sau vor lăsa să curgăpână în 2012 mandatele actuale ale Consiliului de Administraţiecondus de Radu Gheţea. Gheţea deţine funcţia de preşedinte al ARBde zece ani, fiind votat în luna mai 2009 pentru un nou mandat detrei ani.

Totodată, sistemul de cotizare la bugetul instituţiei a fostmodificat în funcţie de cotele de piaţă stabilite în funcţie decapital, active şi personal pe ultimii trei ani. Astfel, primele 10bănci din sistem vor plăti echivalentul a trei cotizaţii minime,următoarele 10 câte două, iar restul câte o cotizaţie minimăstabilită prin împărţirea bugetului anual al ARB la numărul demembri plus 30.

La nivelul organizaţiei se discută de mai bine de un an despreschimbarea structurii de conducere şi a nivelului cotizaţiilorplătite de băncile membre, ţinta fiind întărirea asociaţiei şi aeficienţei activităţilor acesteia.

Teoretic, noul statut ar urma să devină aplicabil de la 1ianuarie 2011 cel puţin în ceea ce priveşte noile contribuţii alebăncilor care stau la baza constituirii bugetului asociaţiei.

Subiectul prioritar al întrunirii de joi a membrilor ARB, care aavut loc la sfârşitul săptămânii trecute, a fost considerat modulde abordare a Ordonanţei 50, hotărându-se angajarea unei case deavocatură cu expertiză atât locală, cât şi la nivelul legislaţieieuropene în domeniu. Potrivit noului statut, deciziile vor putea filuate cu participarea a cel puţin cinci membri ai ConsiliuluiDirector, iar dacă un membru a părăsit banca în numele căreia acandidat, poate rămâne în Consiliu cel mult o lună, faţă de treiluni până acum. În plus, ARB va avea o conducere executivă formatădin una sau mai multe persoane numite de Consiliul Director.

Preşedintele executiv desemnat va avea atribuţii de reprezentareîn limita împuternicirilor acordate de Consiliul Director. Astfel,ar urma să fie evitate discuţiile privind subiectivismul poziţiilorexprimate de unii membri ai conducerii atât timp cât aceştia deţinfuncţii executive în bănci concurente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO