Bănci și Asigurări

Bancherii cer o discutie cu prim-viceguvernatorul Georgescu pe tema restrictiilor

Bancherii cer o discutie cu prim-viceguvernatorul Georgescu pe tema restrictiilor

Ponderea creditelor restante in portofoliul de retail total al bancilor ramane totusi la 0,6%, insa viteza de crestere o intrece pe cea a soldului creditelor

11.07.2008, 17:22 12

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a solicitat acordul guvernatorului BNR Mugur Isarescu pentru ca martea viitoare sa aiba loc o intalnire cu prim-viceguvernatorul Florin Georgescu pentru discutarea proiectului de modificare a conditiilor de acordare a creditelor de retail.
In acelasi timp, bancile solicita ca termenul pana la care pot trimite observatii fata de proiectul BNR sa fie decalat pana pe 31 iulie in loc de 16 iulie, asa cum a stabilit banca centrala.
Bancherii se plang ca textul dat publicitatii marti contine mai multe neclaritati, respectiv o serie de exprimari si termeni care pot da nastere la interpretari si fac necesara consultarea juristilor.
In ciuda unor avertismente verbale venite in ultima perioada din partea guvernatorului BNR si cu toate ca se asteptau la noi restrictii de tip administrativ, bancherii au fost luati prin surprindere de duritatea prevederilor proiectului de amendare a regulamentului privind limitarea riscului de credit la imprumuturile pentru persoane fizice. Conducerile mai multor banci s-au intrunit miercuri in sedinte pentru a discuta implicatiile masurilor avute in vedere de BNR, iar evaluarile au continuat si ieri avand in vedere ca planurile de vanzari pe semestrul al doilea sunt puse in pericol si multe calcule trebuie refacute pentru atingerea tintelor bugetate la inceputul anului.
Si la nivelul ARB urmeaza sa fie convocate comisiile de credite si cea juridica pentru a se ajunge la un punct de vedere comun, care sa fie sustinut in fata BNR.
Bancherii au cerut mai mult timp pentru analiza, afirmand ca in aceasta perioada de concedii le este greu sa-si convoace toti specialistii de care au nevoie pentru a determina consecintele aplicarii deciziilor avute in vedere de BNR.
Sefii mai multor banci mari inca ezita sa avanseze estimari privind impactul pe care l-ar putea suferi piata creditului si implicit diferite segmente ale economiei incepand cu piata imobiliara.
Se contureaza insa un consens in privinta faptului ca vanzarile de credite vor scadea in primele luni dupa intrarea in vigoare a restrictiilor dorite de BNR, un prim efect putand fi resimtit la nivelul cererii de locuinte. Ramane de vazut daca perioada ramasa va aduce aglomeratie la ghiseele bancilor in conditiile in care clientii care aveau in vedere contractarea unui credit s-ar putea grabi sa-l obtina pe baza regulilor actuale.
Martin Skopek, vicepresedintele pe retail al BCR, a spus ieri ca inca evalueaza efectele aplicarii proiectului BNR si prefera sa nu faca niciun comentariu. Si Banca Transilvania inca face analize.
Andreas Maragkoudakis, directorul general al Bancii Romanesti, afirma ca BNR reactioneaza astfel inca o data la temerile privind inflatia si se pregateste sa dea o noua "lovitura" bancilor. "Cu siguranta noile reglementari vor afecta activitatea de creditare, dar inca mai facem calcule pentru a evalua impactul. Probabil vom vedea o influenta si pe piata imobiliara, unde va aparea un motiv in plus pentru o abordare conservatoare", a declarat Maragkoudakis pentru ZF.
Unii bancheri isi pun problema daca BNR detine anumite informatii privind o deteriorare ingrjoratoare a calitatii portofoliilor de credite la nivelul sistemului, ceea ce ar justifica aplicarea de restrictii. Pe piata este cunoscuta cresterea cazurilor de frauda. In primavara, Sorin Popa, vicepresedintele pe retail al BRD, a atras atentia public asupra amplorii fenomenului.
Conform celor mai recente date de la BNR, la nivelul lunii aprilie creditele restante acumulate de persoanele fizice se ridicau la circa 145 mil. euro, in crestere de 2,5 ori fata de nivelul din aprilie 2007 si de 3,6 ori fata de cel inregistrat la sfarsitul lui 2006. Ponderea la nivelul portofoliului total de credite de retail ramane la circa 0,6%, insa viteza de crestere o intrece pe cea a soldului de credite, care urcase in aprilie de 1,8 ori fata de aprilie 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO