Bănci și Asigurări

Bancherii, in ceata privind interpretarea noului regulament BNR

11.09.2008, 20:09 29

Bancherii vad inca aspecte de clarificat in aplicarea noului Regulament al BNR pentru creditarea populatiei, desi a mai ramas mai putin de o luna pana cand acesta ar trebui sa intre efectiv in vigoare. Deocamdata, bancile lucreaza la adaptarea normelor proprii de creditare, urmand sa le transmita catre BNR.
Desi, potrivit regulamentului, BNR cere doar o "notificare", bancherii spun ca inainte de a implementa normele in forma noua trebuie sa obtina avizul din partea autoritatii monetare. Aceasta presupune ca bancile vor putea practic sa continue sa acorde credite in conditiile actuale, chiar si dupa inceputul lunii octombrie.
"Pana pe 5 octombrie trebuie sa transmitem normele adaptate catre BNR. Implementarea se face insa doar dupa obtinerea avizului de la BNR", spune Lucian Cojocaru, directorul executiv al Departamentului Comercial al retelei BRD-SocGen.
De aceeasi parere este si Gabriela Nistor, directorul executiv de Retail Banking in cadrul Bancii Transilvania. Ea spune ca pana acum orice modificare a normelor proprii de creditare a fost implementata doar dupa avizarea de catre banca centrala. "Nu am avut pana acum consultatii individuale cu BNR", afirma Nistor. Ea spune ca in prezent studiaza regulamentul, dupa care ar putea sa ceara o intalnire cu specialistii bancii centrale, pentru clarificarea unor aspecte.
Unul dintre aspectele care raman inca neclare este modul de implementare a testului de stres, cerut de BNR. In cadrul unei intalniri informale cu conducerea Asociatiei Romane a Bancilor, BNR a indicat ca ar trebui luate in calcul cel putin o crestere cu 2% a dobanzii si o depreciere a leului cu 15% in fata euro, respectiv 25% fata de francul elvetian. Prin implementarea acestor filtre, bancile trebuie sa se asigure ca nu se depaseste gradul maxim de indatorare pentru client de 65%-70% din venituri, in cazul aparitiei unor socuri.
Lucian Cojocaru afirma ca in modelul de stress test vor fi luate in considerare fluctuatiile de dobanda si comisioane din registrele BRD din ultimele 18 luni. La Banca Transilvania in schimb se va merge cel mai probabil pe prelucrarea datelor din statisticile BNR.
In alta ordine de idei, Cojocaru spune ca intr-o prima faza testul de stres se va aplica la nivel de portofoliu, insa ulterior simularile se vor realiza pentru fiecare client in parte, la acordarea creditului.
Alti bancheri ar fi preferat o interpretare potrivit careia doar norma de creditare ar trebui setata astfel incat sa asigure o protectie impotriva unor socuri, fara sa mai fie insa derulat un scenariu pentru fiecare client in parte. Atat Gabriela Nistor, cat si Lucian Cojocaru apreciaza ca cel mai puternic loviti sunt jucatorii care mizau pe credite cu dobanda promotionala foarte mica la inceputul perioadei de contract, dupa care aceasta urca puternic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO