Bănci și Asigurări

Bancherii se pregatesc pentru ultimele doua luni de credite relaxate

22.08.2008, 19:49 12

Bancherii au inceput deja sa pregateasca variante ale normelor proprii si ale produselor, pentru a se adapta cat mai repede noilor reglementari privind creditarea persoanelor fizice care vor fi impuse de BNR.
Deocamdata nu se cunoaste insa exact forma noilor reglementari, documentul urmand sa fie publicat in Monitorul Oficial cel mai tarziu la inceputul saptamanii viitoare. Bancherii spun ca in ciuda discutiilor privind inasprirea conditiilor de creditare, clientii nu s-au grabit sa contracteze imprumuturi.
"Pe retea nu se resimte o crestere a cererii de credite din partea clientelei. August este in mod traditional o luna de vacanta, iar acum nu este nimic deosebit. Nu cred ca vom vedea un impact la nivelul clientelei dupa publicarea normelor, doar bancile vor avea de facut un efort pentru realinierea normelor", afirma Lucian Cojocaru, directorul executiv al Departamentului Comercial al retelei BRD-SocGen.
Cojocaru spune ca deja au fost pregatite mai multe variante de norme, in incercarea de anticipa noile cerinte impuse de BNR. "Am incercat sa anticipam, dar nu stim ce formula vom alege. Va fi o munca de realiniere pentru toata lumea, dar cum nu stii cum se finalizeaza, nu poti decat sa te pregatesti mintal."
Bancherii nu se asteapta insa la surprize placute din partea BNR, desi discutiile pe marginea noului regulament s-au prelungit pe parcursul a aproape doua luni, cu mult peste termenul anuntat initial. "BNR nu mai are prea multe cartuse ramase si orice forma vor avea noile reglementari, probabil va fi ceva exotic", a comentat un bancher.
Oricum, clientii mai au rastimp sa contracteze credite in conditiile actuale pana spre inceputul lunii octombrie, cand noile reglementari vor deveni efective, in conditiile in care, potrivit proiectului BNR, bancile vor avea la dispozitie 45 de zile pentru a-si revizui normele.
Bancherii subliniaza totusi ca in cazul in care reglementarile impuse vor fi prea restrictive, jucatorii locali vor fi discriminati in fata institutiilor straine, care pot oferi servicii pe baza pasaportului financiar european, fara a se supune insa constrangerilor BNR. Pe partea de corporate bancile locale resimt deja concurenta strainilor, care pot oferi costuri mai bune la finantari, insa pe retail prezenta acestora a fost discreta pana acum.
Reprezentantii Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) au avut la inceputul saptamanii o ultima intalnire cu conducerea BNR pentru a discuta pe marginea noului regulament. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a subliniat insa ca Regulamentul nu este un subiect de negociere, fiind doar discutat cu bancile, care nu trebuie sa isi dea si acordul pentru implementarea lui.
Bancherii ezita de altfel sa mai comenteze pe marginea acestor modificari, pana la publicarea in Monitorul Oficial, in conditiile in care au fost deja discutate "zeci de formule". BNR nu ofera detalii privind forma finala a Regulmentului pana la publicarea in Monitorul Oficial, astfel ca toata lumea este acum in expectativa.
Potrivit proiectului de regulament publicat initial, BNR va cere bancilor sa includa intre actele doveditoare pentru veniturile clientilor si fisa fiscala.
Mai mult, venitul luat in calcul la stabilirea gradului de indatorare nu va putea sa depaseasca venitul declarat pentru anul precedent cu mai mult de 20%.
BNR intentiona sa introduca si o procedura de stress-test, prin care banca trebuia sa evalueze capacitatea clientului de a rambursa creditul in eventualitatea aparitiei unor socuri pe cursul de schimb sau dobanda. Totusi, surse citate de Mediafax au aratat ca BNR a renuntat la ultima intalnire cu bancherii la aceasta procedura.
In schimb, BNR cere ca bancile sa urmareasca pe toata perioada de derulare a creditului ca gradul maxim de indatorare pentru client, calculat in functie de veniturile declarate la momentul semnarii contractului, sa nu fie depasit.
Mai mult, bancile vor fi obligate sa stabileasca gradul de indatorare diferentiat pe categorii de clienti si in functie de destinatia creditului, tipul dobanzii si valuta in care este contractat.
Practic, BNR ar urmari eliminarea diferentelor dintre sumele pe care clientul le poate imprumuta in functie de tipul creditului si valuta aleasa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO