Bănci și Asigurări

Băncile au dat populaţiei şi firmelor în 2023 credite noi de 140 mld. lei, în creştere cu 10,4% faţă de 2022. Însă, o parte dintre creditele noi au fost de fapt refinanţări de credite vechi, din cauza dobânzilor mari. Soldul creditului privat a crescut cu doar 23 mld. lei, respectiv cu 6,4% faţă de 2022

Băncile au dat populaţiei şi firmelor în 2023 credite...

Autor: Cristina Bellu

13.03.2024, 11:56 131

Creditele noi acordate de băncile din România populaţiei şi companiilor au atins 140 mld. lei în 2023, în creştere cu 10,4% faţă de nivelul împrumuturilor noi accesate în 2022, arată datele centralizate de platforma Dreptul La Banking creată de Asociaţia Română a Băncilor (ARB). Însă, o parte din aceste credite au fost de fapt refinanţări, rescandenţări ale creditelor mai vechi, din cauza dobânzilor mari, care apar în statistici ca fiind credite noi. Practic, soldul creditului privat a crescut în 2023 cu doar 6,4% faţă de 2022, respectiv cu 23 mld. lei, acestea fiind de fapt credite „efectiv“ noi. 

Potrivit ARB, volumul creditelor noi accesate de populaţie şi companii anul trecut, reprezintă echivalentul a 36% din soldul creditului privat aferent lunii decembrie 2023, de 387 mld. lei. 

Soldul creditului neguvernamental este calculat ca diferenţa dintre totalul creditelor noi acordate populaţiei şi companiilor şi rambursările parţiale şi totale, precum şi vânzările de credite. Viteza de reînnoire a creditelor a fost accelerată de impulsionarea finanţării companiilor, cu 77,3 mld. lei, o pondere importantă dintre acestea accesând împrumuturi cu scadenţă scurtă, de sub un an. 

În ceea ce priveşte repartiţia pe monede, datele ARB relevă că anul trecut 74,56% din credite au fost acordate în lei, 22,44% în euro şi 3% în dolari, ceea ce arată „încrederea în moneda naţională şi contribuie la reducerea riscului valutar“. În perioada ianuarie 2020 - decembrie 2023, marcată de pandemia de coronavirus şi efectele războiului din Ucraina, volumul creditelor noi acordate de instituţiile de credit din România a atins 461 mld. lei.

„Creditele noi, acordate în cei patru ani, depăşesc cu peste 19% soldul creditului neguvernamental înregistrat la finele lunii decembrie 2023 şi reprezintă echivalentul a unei treimi din Produsul Intern Brut al României. Statistica confirmă apetitul pentru creditele neguvernamentale şi sprijinul din ce în ce mai mare al băncilor din România pentru populaţie şi companii, cu toate că viteza privind creşterea creditării la nivel de sold este mai temperată în ultimii ani“, se menţionează în analiza ARB. 

Potrivit acesteia, sectorul bancar facilitează economisirea, la dobânzi competitive, pentru atingerea obiectivelor financiare pe termen lung ale clienţilor. Astfel, 15,89 milioane de deponenţi persoane fizice şi juridice deţin depozite ce se ridică la aproape 574 mld. lei în luna decembrie 2023, în creştere cu 11,8% în ritm anual. 

În pofida rezultatelor bune, rentabilitatea industriei bancare s-a menţinut inferioară ratei profitabilităţii companiilor nefinanciare în 2023, continuând evoluţia din ultimul deceniu. Rezultatele înregistrate în 2023 privind profitabilitatea se datorează avansului creditării, reversării unor provizioane constituite în anii pandemiei şi eficienţei sporite pe fondul intensificării digitalizării. 

La nivel naţional, peste 60% din profiturile obţinute de bănci au fost capitalizate ceea ce sporeşte capacitatea instituţiilor de credit de finanţare a nevoilor companiilor, populaţiei şi statului. În anul 2022, sectorul bancar se situa la finele clasamentului rentabilităţii sectoarelor economice din România. Industria bancară se poziţiona pe locul 20 din 24 în topul sectoarelor economice din perspectiva rentabilităţii capitalurilor şi pe locul 24 din 24 în ceea ce priveşte rentabilitatea activelor.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO