Bănci și Asigurări

Băncile au licitat luni doar pentru jumătate din emisiunea de obligaţiuni a Finanţelor, de 400 mil.lei

Băncile au licitat luni doar pentru jumătate din...

Autor: Roxana Rosu

18.12.2017, 14:20 455

Ministerul Finanţelor a plasat luni o emisiune de obligaţiuni de 400 mil. lei, cu scadenţa la şapte ani şi o dobândă de 4,05% pe an, băncile licitând însă doar pentru jumătate din suma oferită.

La licitaţie au participat şapte dealeri primari.

Volumul total al cererii a fost de 263 mil. lei, din care băncile au licitat în nume şi cont propriu 260 mil. lei, în timp ce ofertele necompetitive au totalizat 3 mil. lei.

În conformitate cu prevederile art. 4, alin. 3 din Regulamentul-cadru privind operaţiunile de piaţă cu titluri de stat pe piaţa internă aprobat prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 2245 din 16.09.2016, Ministerul Finanţelor Publice respinge în totalitate ofertele de cumpărare transmise cu un nivel al preţului mai mic de 95.3764%”, se arată în comunicatul Ministerului Finanţelor.

Din valoarea nominală adjudecată, suma oferită de bănci în nume şi cont propriu s-a ridicat la 205 mil. lei, iar ofertele necompetitive au totalizat 3 mil. lei. Randamentul până la maturitate aferent preţului mediu de adjudecare a fost de 4,05%. Rata cuponului a fost de 3,25%.

Ministerul Finanţelor a anunţat că intenţionează să împrumute în luna decembrie de pe piaţa internă 2,8 mld. lei prin lansarea unor certificate de trezorerie şi obligaţiuni, inclusiv prin licitaţiile suplimentare, volumul programat fiind unul dintre cele mai scăzute din acest an. Şi lunile de toamnă au fost mai relaxate în privinţa necesarului de finanţare, după vârfurile de plată din iunie şi iulie.

În luna noiembrie, Trezoreria a împrumutat doar  1,2 mld. lei de pe piaţa internă, volumul împru­mu­turilor fiind mult sub nivelul planificat. Ministerul anunţase că intenţionează să împrumute în noiembrie de pe piaţa internă 3 mld. lei. Ministerul Finanţelor intenţionează să emită în acest an titluri de stat pe piaţa internă în sumă de 48-50 mld. lei, din care 70% pe termen mediu şi lung. 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO