Bănci și Asigurări

Băncile au revenit pe profit, cu un câştig de 1,2 miliarde de lei la jumătatea anului

Băncile au revenit pe profit, cu un câştig de 1,2 miliarde de lei la jumătatea anului

Bancherii s-au plâns în ultimii ani de lipsa cererii solvabile de credite, însă nici nu par să fie dispuşi să-şi asume riscuri prea mari după experienţa ultimilor ani, în care zeci de mii de firme au intrat în insolvenţă şi nu şi-au mai plătit creditele şi zeci de mii de persoane fizice au clacat.

Autor: Claudia Medrega

18.08.2015, 00:08 1105
Poate să rămână sistemul bancar pe profit până la sfârşitul anului? „Este greu de spus. Încă mai este loc pentru restructurarea unor portofolii“, spune şeful Supravegherii din banca centrală.

Sistemul bancar românesc, care adună 40 de bănci, a întregistrat în primul semestru un pro­fit de aproape 1,2 miliarde de lei, solvabilitatea a ră­mas la un nivel ridicat, iar rata creditelor neperformante a continuat să scadă, spune Nicolae Cinteză, directorul Di­recţiei Supraveghere din BNR. „Profitul la nivelul sistemului bancar a ajuns la sfâr­şitul primului semestru la aproape 1,2 miliarde  de lei. Solva­bilitatea este mare, de 18,07%, iar rata creditelor neperformante a coborât la 13,04%“, a declarat Cinteză pentru ZF.

Rezultatul de la jumătatea anului este de şase ori mai mare decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, de circa 200 mil. lei. La sfârşitul primului trimestru din 2015 sistemul bancar avea un profit de 800 mil. lei. Men­ţinerea sistemului bancar pe profit vine în condiţi­ile în care economia a înregistrat în primul semestru o creştere de 3,7%, Româ­nia având a doua cea mai mare creştere a PIB din UE.

Cu toate că situaţia macroeconomică s-a îmbunătăţit în ultimii ani, in­flaţia a atins minim istoric după minim istoric, iar BNR a relaxat politica monetară, creditarea a avut o senzitivitate scăzută, revenirea creditării totale în teritoriul pozitiv lăsându-se aşteptată. Însă, la sfârşitul lunii iunie dinamica anu­ală a creditului neguvernamental s-a stabilizat, scăderea faţă de ace­eaşi perioadă de anul trecut fiind de doar - 0,1%.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO