Bănci și Asigurări

Băncile au vândut în şase luni credite de 350 mil. euro recuperatorilor de datorii

Băncile au vândut în şase luni credite de 350 mil. euro recuperatorilor de datorii

Isabela Iacob, directorul general al Kruk: Piaţa de colectare creanţe s-a comportat conform aşteptărilor şi tot mai multe bănci, inclusiv cele de talie medie şi mică, au luat decizia vânzării de portofolii de creanţe.

Autor: Ciprian Botea

14.12.2011, 00:07 1766

Credite cu o valoare cumulată de 1,45 miliarde de lei (circa 350 mil. euro) au fost vândute de băncile locale către recuperatorii de creanţe în primele şase luni din acest an, inclusiv jucătorii de talie şi mică având o strategie mai agresivă de curăţare a portofoliilor, potrivit datelor firmei de recuperare creanţe Kruk.

"Piaţa de colectare creanţe s-a comportat conform aşteptărilor şi tot mai multe bănci, inclusiv cele de talie medie şi mică, au luat decizia vânzării de portofolii de creanţe, astfel că am asistat pe parcursul anului la o inversare a proporţiei între activităţile de cesiune de creanţe şi cele de externalizare, în favoarea vânzării", a declarat Isabela Iacob, directorul general al Kruk.

Kruk a raportat pe primele nouă luni o cifră de afaceri de 77 milioane de lei (18 mil. euro), comparativ cu aproximativ 27 milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cumpărarea de portofolii de la bănci este doar o parte a activităţii firmelor de recuperare, pentru că în multe cazuri portofoliul rămâne în proprietatea creditorului, iar firma de recuperare preia doar gestiunea acestuia urmând să primească un comision din încasări.

Kruk a colectat în intervalul ianuarie-septembrie sume aferente portofoliilor de creanţe cesionate de bănci de 229 milioane de lei (54 mil. euro), în creştere cu 67% faţă de perioada corespunzătoare din 2010. Totodată, valoarea nominală a sumelor trimise spre colectare de companie a crescut cu 50% şi a ajuns la 6,3 miliarde de lei (1,45 mld. euro).

Grupul Kruk, cu activităţi şi pe piaţa poloneză, a plătit în primele nouă luni 100 mil. euro pentru portofoliile de creanţe cumpărate de la bănci. Compania nu a publicat însă valoarea exactă a plăţilor efectuate în contul creanţelor achiziţionate de la băncile locale. În cazul preluărilor de portofolii, recuperatorii de creanţe plătesc creditorului un preţ calculat ca pondere din valoarea totală a portofoliului respectiv.

Portofoliile de credite de consum sunt preluate de la bănci, în medie, la 5%-8% din valoarea nominală, dar în cazul creanţelor foarte vechi preţul poate să coboare până la 3% din valoarea nominală.

Oficialii Kruk afirmă că în prima jumătate a acestui an firma a încheiat 24.000 de aranjamente de plată cu debitorii, valoarea medie a unei rate fiind de circa 310 lei. De obicei sunt vândute creditele de consum, fără garanţii reale, iar bancherii evită să cedeze creditele garantate cu ipoteci, preferând să se ocupe de recuperare fie prin departamente interne, fie prin subsidiare specializate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO