Bănci și Asigurări

Băncile pentru locuinţe vor să aibă de clienţi şi asociaţiile de locatari

Băncile pentru locuinţe vor să aibă de clienţi şi asociaţiile de locatari
10.06.2010, 23:33 25

Cele două bănci specializate pe nişa economisirii-creditării îndomeniul locativ - controlate de grupurile Raiffeisen şi BCR -încearcă să capitalizeze pe marginea programelor guvernamentale dereabilitare termică a clădirilor, unde pot finanţa pentru clienţicontribuţia individuală.

Pe de altă parte, bancherii văd potenţial şi în colaborareadirectă cu asociaţiile de proprietari, un model care funcţioneazădeja în Slovacia. Băncile locale pentru locuinţe sunt însă limitateprin lege la finanţarea clienţilor persoane fizice.

"Proprietarii fac în unele cazuri economii pentru investiţii înclădiri, sub forma aşa-numitului fond de rulment. Dacă ar economisiprin băncile pentru locuinţe, primesc dobândă la aceste fonduriplus prima de la stat", a spus Andrei Stamatian, preşedinteleRaiffeisen Banca pentru Locuinţe (RBL), în cadrul unui seminarorganizat de Asociaţia Băncilor pentru Domeniul Locativ din Româniala Bratislava. RBL este prima bancă activă pe această nişă, dinvara anului 2004.

În cadrul sistemului, statul oferă celor care economisesc oprimă de 25% din suma depusă, cu un plafon de 250 de euro. Băncilese adresează însă mai degrabă clienţilor cu venituri mici, sumamedie contractată (reprezentând economiile realizate plus creditulacordat de bancă la sfârşitul perioadei de economisire) fiind decirca 5.000 de euro în cazul RBL. În aceste condiţii, sumele sepretează mai degrabă pentru renovarea sau reabilitarea termică alocuinţelor decât pentru cumpărarea unei locuinţe.

Ciobanu spune că în Cluj a observat un interes ridicat dinpartea proprietarilor de apartamente pentru programele dereabilitare termică. Spre exemplu, RBL a creat două produse princare se adresează proprietarilor care accesează fonduri publice încadrul programelor de reabilitare termică a locuinţelor şi CasaVerde.

"Scopul acordării subvenţiilor de către stat ar trebui să fieeconomia de energie, nu să aibă toată lumea locuinţă personală",afirmă şi Valentin Lazea, economistul-şef al Băncii Naţionale. Elspune că în mod tradiţional România a fost puţin preocupată deeficientizarea consumului de energie, în condiţiile în care importădoar 30% din necesarul total de resurse energetice, restul fiindasigurat din resurse interne. Statele care depind în mare proporţiede energie importată au fost mult mai atente la raţionalizareaconsumului.

Spre 400.000 de clienţi

Până la sfârşitul acestui an numărul clienţilor care au încheiatcontracte de economisire-creditare în domeniul locativ ar putea săajungă la 400.000 de persoane, cu 51% mai mult decât în decembrie2009, estimează Alexandru Ciobanu, preşedintele BCR Banca pentruLocuinţe (BCRL).

"Interesul populaţiei de a face economii este mai mare înaceastă perioadă de criză", spune Ciobanu. El anticipează cădepozitele atrase de cele două bănci ar putea urca la circa 750 demilioane de lei, faţă de puţin peste 400 de milioane de lei îndecembrie 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO