Bănci și Asigurări

Bancile si-au controlat mai bine costurile in S1

Bancile si-au controlat mai bine costurile in S1
11.09.2008, 14:31 18

Sistemul bancar a reusit in ultimul an sa imbunatateasca managementul costurilor, astfel ca ponderea acestora in totalul veniturilor a scazut cu peste sase puncte procentuale, de la 62,73% in semestrul I din 2007 la 56,55% in semestrul I din 2008.
La sfarsitul anului trecut, raportul dintre costuri si venituri inregistrase un varf istoric de 76,2%, cu peste opt puncte procentuale mai mare decat in 2006.
Cele mai importante reduceri ale ponderii costurilor au realizat in prima jumatate a acestui an jucatori mari precum BCR si Raiffeisen, care au obiective ambitioase de eficientizare a operatiunilor. Pe langa controlul costurilor, dinamica veniturilor a sustinut ameliorarea raportului, insa situatia difera mult de la un jucator la altul, in functie de stadiul dezvoltarii pe piata, astfel ca la unii costurile ajung chiar sa intreaca veniturile, generand pierderi.
Un element important din structura de costuri a bancilor a fost si ramane extinderea retelelor teritoriale, care continua sa inregistreze un ritm anual de crestere de circa 1.000 de unitati. De la 4.933 de agentii si sucursale in vara lui 2007, sistemul bancar a ajuns sa numere aproape 6.000 de unitati la sfarsitul semestrului I al acestui an, in crestere cu 21,5%. In 2007, bancile au deschis chiar 1.100 de unitati, in conditiile in care jucatori mari precum BCR si Raiffeisen au accelerat programele de extindere pentru a reduce handicapul acumulat fata de BRD.
Din ce in ce mai costisitor devine insa riscul de credit, care impune constituirea de provizioane substantiale. Salturi spectaculoase, cu efect vizibil asupra profiturilor, au aparut in primul rand ca urmare a incetarii practicii unor jucatori in frunte cu BCR de a incheia polite de asigurare pentru acoperirea acestui tip de risc.
Chiar costurile cu primele de asigurare devenisera foarte mari, iar unii asiguratori ajunsesera sa refuze sa mai preia expunerea, astfel ca bancile au trecut la provizionarea portofoliilor de credite de consum negarantate, ceea ce a umflat brusc provizioanele. De asemenea, prin practica asigurarii, bancile erau mai putin implicate in urmarirea creditelor acordate si disciplinarea clientilor rau-platnici.
La jumatatea acestui an, ponderea provizioanelor pentru pierderi din credite a urcat la 1,52% din totalul portofoliului din sistemul bancar, comparativ cu un nivel de 0,92% in vara lui 2007. Pe langa renuntarea la asigurari, cresterea provizioanelor este alimentata de pierderile provocate de fraude, care au capatat amploarea de fenomen in decursul ultimului an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO