Bănci și Asigurări

Bancpost a facut 12 mil. euro profit

27.10.2005, 19:25 12

Bancpost a inregistrat in primele noua luni ale anului un profit de 12 milioane de euro.

Activele totale ale bancii au ajuns la sfarsitul lui septembrie la 1,5 miliarde de euro, de aproximativ doua ori peste nivelul din urma cu un an.

"Desi banca a inregistrat o crestere rapida in perioada ianuarie-septembrie, privim cu ingrijorare ultimele trei luni din doua motive. In primul rand, nu vom mai putea da credite in valuta, pentru ca depasim raportul de 3 la 1 impus de normele BNR. Suntem constransi sa zburam cu o singura aripa. Pe de alta parte, din punctul de vedere al profitabilitatii, reglementarile bancii centrale ne vor afecta, circa trei patrimi din profitul net la noua luni urmand sa dispara ca urmare a provizionarii", a declarat Mihai Bogza, presedintele Bancpost, la Forumul sud-est european organizat de Euromoney in Croatia. Valoarea creditelor acordate este de circa 700 milioane de euro.

Bogza a reamintit ca Bancpost intentioneaza sa ajunga, in urmatorii trei-patru ani pe pozitia a treia in sistemul bancar din Romania.

"Ca toate bancile, avem ca obiectiv o cota de piata cat mai ridicata, printr-o crestere sanatoasa, sustinuta de un program de restructurare foarte serios. Eforturile au fost canalizate spre transferul de sisteme informatice si eficientizarea retelelor. Acum, cand procesul de restructurare este avansat, putem sa ne concentram din nou atentia in zona cresterii", a afirmat Bogza.

Grupul elen Eurobank, principalul actionar al Bancpost, intentioneaza sa achizitioneze in anul 2006 pachetele detinute de BERD si IFC in cadrul bancii romanesti, a mai spus Bogza.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Finance Corporation (IFC) detin o cota cumulata de 7,28% din capitalul Bancpost.

Celelalte participatii apartin SIF Banat-Crisana, SIF Moldova, SIF Transilvania si SIF Oltenia, fiecare cu cate 5,13%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO