Bănci și Asigurări

Bancpost si Daewoo ieftinesc creditele in cinstea lui Mos Craciun

12.12.2005, 19:11 14

Potentialul majorarii afacerilor pe baza febrei consumului de Sarbatori atrage tot mai multe banci, care concureaza campaniile marilor retaileri in oferte promotionale pentru acordare de credite.

Bancpost si Daewoo Bank sunt ultimele banci care anunta promotii in perioada sfarsitului de an, dupa ce liderii sistemului - BCR, BRD-SocGen si Raiffeisen - au deschis sezonul, inca din noiembrie.

Bancpost, un jucator cu o pozitie importanta pe piata de retail, a ieftinit in cinstea lui Mos Craciun creditul de consum in lei, a carui dobanda a ajuns acum la 11,75% pe an, fata de 13% in trecut. Totodata, banca a marit plafonul maxim de creditare pana la 35.000 de lei (echivalentul a 9.500 de euro), insa impune si o suma minima care poate fi imprumutata, de 1.500 de lei (putin peste 400 de euro). In acest caz, rata lunara ar fi de 33,18 lei. Bancpost mai promite si un raspuns rapid la cererile de finantare, care se adauga consultantei oferite de ofiterii de credit.

In cursa ofertelor promotionale de Sarbatori au intrat insa si banci mici, care incearca sa-si extinda rapid baza de clienti. Daewoo Bank a lansat, sub numele de "Credite Fericite", o promotie in cadrul careia acorda imprumuturi pentru nevoi personale fara comision de administrare in primul an. Prin acest credit clientii pot obtine pana la 20.000 de lei (5.500 de euro), la o dobanda de 13,5%-14% pe an, in functie de bonitatea financiara a clientului.

Bancile continua astfel batalia pentru finantarea clientilor individuali, care a dus deja la dublarea soldului creditului de consum comparativ cu inceputul anului. Expansiunea foarte rapida a acestor finantari a alimentat insa o cerere deja excedentara, satisfacuta prin importuri, contribuind astfel la deteriorarea deficitelor externe pana la niveluri alarmante.

Chiar in contextul in care BNR a luat masuri drastice pentru temperarea creditului, bancherii spun ca aceasta piata va creste in continuare. Aceasta in conditiile in care concurenta in sistemul bancar va fi intensificata anul viitor de intrarea a doi noi jucatori puternici - cumparatorii BCR si CEC. Totodata, majoritatea marilor grupuri financiare prezente pe piata locala au anuntat planuri agresive de extindere, in special pe piata de retail, unde vad un potential ridicat. Deja o parte din aceste planuri s-au tradus in investitii masive de capital, care ar trebui sa asigure dezvoltarea retelelor de sucursale, dar si a afacerilor.

O ancheta realizata recent de Institutul Bancar Roman (IBR) intre managerii bancilor din sistem arata ca cei mai multi isi vor orienta atentia in 2006 spre piata de retail, unde vad posibile noi cresteri semnificative.

"Anul 2006 va fi anul concurentei, si in sistemul bancar si in randul retailer-ilor. Toate bancile au planuri de dezvoltare a cotei de piata, care daca ar fi insumate, ar duce la o piata de peste 300%", a declarat Petru Rares, presedintele IBR. El spune ca, potrivit anchetei, principalele directii de actiune vor fi clientii individuali si intreprinderile mici si mijlocii. Managerii bancilor isi propun de asemenea o cat mai buna acoperire a teritoriului, care ar fi realizata prin intermediul unitatilor de dimensiuni reduse, adaptate pentru oferirea de servicii pe segmentul de retail. Totodata, bancherii se asteapta ca treptat creditul ipotecar sa devina "locomotiva" finantarilor pe retail, in conditiile in care ponderea acestuia este foarte redusa in prezent. Din acest punct de vedere, tot mai multi jucatori extind perioadele de acordare a imprumuturilor, mergand spre 25 de ani sau chiar mai mult.

Desi tot mai multe banci isi anunta interesul pentru finantarea intreprinderilor mici si mijlocii, antreprenorii se plang de dificultatea acesarii finantarilor. Bancherii spun insa ca nu isi pot asuma riscuri prea mari si ca intreprinzatorii nu sunt dipusi sa vina cu un aport propriu semnificativ, cautand sa imprumute o parte cat mai mare din suma necesara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO