Bănci și Asigurări

Banii au fost mutaţi anul trecut din depozite în titluri de stat străine

Banii au fost mutaţi anul trecut din depozite în...

Autor: Ciprian Botea

12.01.2015, 00:06 389
Aproape 80% din rezerva valutară administrată de BNR, echivalentul a 120 miliarde de lei, erau investite în obligaţiuni emise de guvernele străine la finalul lunii noiembrie 2014, în timp ce sumele plasate la alte bănci centrale însumau numai 17 miliarde de lei (circa 4 mld. euro), potrivit datelor din ultimul buletin lunar al BNR.
 
Investiţiile în titluri de stat au crescut cu echivalentul a 17 miliarde de lei faţă de finalul anului 2013. Totodată, plasamentele în depozite la băncile centrale din străinătate s-au diminuat cu 25 miliarde de lei, o parte din sumele scoase din aceste depozite fiind plasate în titluri de stat, iar restul fiind utilizate pentru a rambursa datoria publică externă, în special rate şi dobânzi din împrumutul contractat de România de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) în primăvara lui 2009.
 
Investiţiile în titluri de stat au ajuns de la 63% în decembrie 2013 la 77% din rezerva valutară totală în noiembrie anul trecut. Plasamentele în depozite au scăzut de la 26% la 11% în aceeaşi perioadă. Au crescut uşor, la circa 14 miliarde de lei, investiţiile în aur. Acestea au o pondere de 9% din rezerva totală, faţă de 8% în urmă cu un an.
 
La nivel agregat, rezervele valutare s-au diminuat cu echivalentul a 300 mil. euro pe parcursul anului trecut şi au ajuns la 32,2 mld. euro, în condiţiile în care au fost achitate mai multe rate din împrumutul contractat de la FMI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO