Bănci și Asigurări

Banii cash ai românilor şi firmelor au ajuns pe masa discuţiilor la o „întâlnire de lucru“ între bancheri şi premier. Se poate modifica legislaţia privind limitarea plăţilor cash, prin creşterea plafoanelor. Cât de mult preferă românii numerarul versus tranzacţiile cu cardul

Autor: Claudia Medrega

07.11.2023, 00:07 1744

Marcel Ciolacu, premierul României: „Prima întâlnire o am cu băncile, apoi cu IMM-urile. Nu este vorba de renunţare, este vorba să nu fie lumea afectată. Nu ştiu dacă modificarea plafoanelor este cea mai bună soluţie. Este o problemă la micii întreprinzători, să nu se facă cozi la bănci.“ Surse din piaţa financiară au declarat pentru ZF că autorităţile nu au avut nicio discuţie cu BNR şi cu bancherii înainte de a fi stabilite plafoanele pentru limitarea plăţilor cash  Circa o cincime din banii românilor sunt în portofele sau la saltea, în timp ce în zona euro nivelul este la jumătate (circa 10%) În termeni nominali, 9 mld. lei au intrat în economie în ultimul an, numerarul în circulaţie urcând după 9 luni/2023 la un maxim istoric de aproape 110 mld. lei Economia locală este dependentă de cash, chiar dacă şi tranzacţiile cu carduri au mai crescut.

Banii cash ai românilor şi firmelor, respectiv plafonarea plăţilor cash şi majorarea unor comisioane bancare pentru tranzacţiile cu numerar, continuă să stârnească dezbateri aprinse, devenind subiect central de discuţie între bancheri, oamenii de afaceri şi guvernanţi. Totodată, scandalul plăţilor cash a ajuns subiect de dispută şi în coaliţia de guvernare, între PSD şi PNL, iar PNL nu mai susţine public varianta actuală.

Membri ai conducerii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) au fost convocaţi ieri la guvern la ora 17.00 pentru o „întâlnire de lucru“ cu premierul Marcel Ciolacu pe tema banilor cash. Aceasta este prima întâlnire a boardului extins al ARB cu Guvernul României în actuala formulă avându-l ca premier pe Marcel Ciolacu, discuţiile anterioare având loc cu executivul condus de premierul Nicolae Ciucă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO