Bănci și Asigurări

Bank Leumi Romania, prima banca locala care se extinde in afara in interiorul UE

Bank Leumi Romania, prima banca locala care se extinde in afara in interiorul UE

Israelienii au ales sa intre pe piata din Bulgaria prin filiala de la Bucuresti

12.09.2008, 21:53 36

Bank Leumi Romania a inceput operatiunile in sucursala deschisa la Sofia pe baza pasaportului european, cu acordul BNR si al Bancii Nationale a Bulgariei.
Prin sucursala din Bulgaria banca intentioneaza sa atraga clienti din zona comercial si corporate, oferind servicii inclusiv in sectorul imobiliar.
"Avem incredere in potentialul economic al acestei tari si venim in sprijinul clientilor din Bulgaria cu pachete de produse si servicii competitive. Vom urmari respectarea tuturor reglementarilor prevazute de legislatia romana si bulgara", a declarat Manfred Rachwerger, senior director general adjunct al Bank Leumi Romania.
Bank Leumi este prima institutie de credit inregistrata in Romania care isi extinde operatiunile in afara, intr-o alta tara membra a UE, pe baza legislatiei comunitare care permite derularea de activitati transfrontaliere fara autorizari suplimentare.
In schimb, din ce in ce mai multe banci de talie internationala aleg sa opereze in Romania in regim de sucursala. Numai anul trecut, grupuri precum Fortis, La Caixa sau Depfa au preferat sa-si deschida sucursale la Bucuresti fara a mai parcurge procedura de autorizare la BNR pentru infiintarea unei banci inregistrate local.
Spre deosebire de bancile locale, firmele de asigurare nu au intarziat sa notifice autoritatilor de supraveghere din tari membre terte intentia de a oferi servicii pe baza pasaportului european, procedurile fiind definitivate inca de anul trecut de companii precum AIG Life, Euroins, City Insurance sau AIG Romania.
Dupa primele sase luni, Bank Leumi a anuntat un profit de 5 milioane de lei (1,3 milioane de euro), fata de o pierdere de aproape 2 milioane de lei in semestrul intai din 2007. Activele bancii au urcat la 1,1 miliarde de lei (ceva mai mult de 302 milioane de euro).
Bank Leumi avea la sfarsitul lui iunie credite in sold de 765 de milioane de lei (210 mil. euro), cu 83% peste nivelul din iunie 2007. Depozitele totalizau 698 de milioane de lei (aproape 192 de milioane de euro), in scadere usoara fata de decembrie trecut.
In prezent banca are 38 de unitati, iar reteaua va fi extinsa la 41 de locatii, ajungandu-se astfel la o acoperire nationala.
Grupul Leumi, unul dintre cei mai mari jucatori din sistemul financiar din Israel, a platit in 2006 circa 46 de milioane de dolari pentru a prelua 99% din actiunile fostei Eurom Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO