Bank of Cyprus şi-a lichidat participaţia de aproape 9,7% din Banca Transilvania, vânzându-şi toate acţiunile la un preţ de 1,67 de lei, sub preţul din piaţă, care era de 1,8 lei.
Au fost făcute trei tranzacţii speciale în valoare totală de 220,461 milioane acţiuni, împărţite în: una de 191,3 mil. acţiuni, al doilea pachet de 175 de mil. acţiuni, iar a treia tranzacţie a fost de 1 mil. acţiuni.
După problemele pe care le-a avut vara trecută în Cipru, Bank of Cyprus trebuie să îşi vândă toate activele pe care le deţine, ajungându-se şi la pachetul de 9,7%, pe care îl deţinea în Banca Transilvania din 2009.
De mai multe săptămâni, banca cipriotă încerca să facă acest deal.
Încă nu se ştie cine a cumpărat acţiunile, mulţi indicând spre SIF-uri, în special spre SIF Moldova, care are o legătură cu cei care conduc Banca Transilvania, respectiv cu Horia Ciorcilă, preşedintele băncii.
Principalul acţionar al Băncii Transilvania este BERD, cu 15% din acţiuni, SIF Oltenia are 4,9%, iar SIF Moldova 5%. Şi celelalte SIF-uri au acţiuni la Banca Transilvania, dar într-o proporţie mai mică.
Banca Transilvania are o capitalizare de 3,9 miliarde de lei (880 mil. euro), la preţul actual de tranzacţionare de pe piaţă.
Pachetul vândut astăzi de Bank of Cyprus are o valoare de 366 mil. Lei.
Statutul Băncii Transilvania prevede că niciun acţionar nu poate deţine mai mult de 10% din acţiuni, cu excepţia BERD-ului.
Achiziţia de către Bank of Cyprus de acţiuni la Banca Transilvania din 2009 este destul de controversată, existând în justiţie un proces pe acest subiect, unde este implicat Horia Ciorcilă şi foşti oficiali ai băncii din Cipru.
Bank of Cyprus a vrut să îşi mărească participaţia la Banca Transilvania mai mult de 9%, dar Banca Naţională nu a îmbrăţişat această idee.
Cine a cumpărat pachetele de acţiuni ar trebui să se raporteze fie la finalul şedinţei de astăzi, fie în următoarele trei zile de tranzacţionare.
UPDATE:
După închiderea şedinşei de tranzacţionare, ora 18.00, Bank of Cyprus a confirmat oficial că a vândut 9,9% din acţiunile Băncii Transilvania, respectiv un total de 220,4 mil. acţiuni, printr-o tranzacţie pe piaţa secundară.
Cel mai probabil acţiunile au fost cumpărate de fonduri româneşti.