Bănci și Asigurări

BCR a făcut profit de peste 141 de milioane de euro în S1. Erste a ajuns la un record de 842 de milioane de euro

BCR a făcut profit de peste 141 de milioane de euro în...

Autor: Claudia Medrega

08.08.2016, 00:07 788

Grupul BCR, care include cea mai mare bancă de pe piaţa locală, a obţinut în primul semestru un profit net de 636 mil. lei (141,5 mil. euro), în creştere cu 5,4% faţă de nivelul din aceeaşi perioadă de anul trecut, în condiţiile în care venitul operaţional a fost în scădere din cauza diminuării câştigurilor din dobânzi.

Rezultatul a fost susţinut de îmbunătăţirea calităţii portofoliului şi mai puţin de activitatea operaţională. BCR susţine că a acordat în primele şase luni credite noi de 4,1 mld. lei (peste 900 mil. euro), însă portofoliul total de credite acordate clienţilor era în scădere faţă de 2015.

Grupul austriac Erste, care controlează cea mai mare bancă românească - BCR, a anunţat un profit de 841,7 mil. euro pentru primele şase luni din acest an, cel mai bun rezultat semestrial din istoria sa. Erste, care după anul 2000 s-a extins mult în Europa Centrală şi de Est, a obţinut câştigul record în pofida cerinţei de plată în avans a taxelor bancare şi a contribuţiilor la schemele de garantare şi fondul unic de rezoluţie. Erste, cu active de 204,5 mld. euro, are operaţiuni în Austria, Cehia, Croaţia, Slovacia, România, Ungaria şi Serbia.

Rata creditelor neperformante la Erste a coborât la 5,8%, de la 7,7% în iunie 2015. În cazul BCR, rata NPL era la finele primului semestru de 14%, faţă de 23% în vara anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO