Bănci și Asigurări

BCR: Cursul ar putea creşte în 2015 peste 4,6 lei

BCR: Cursul ar putea creşte în 2015 peste 4,6 lei

Autor: Florentina Dragu

03.11.2014, 14:15 1641

"Estimăm un curs mediu de 4,44 lei/euro în 2015, aproape neschimbat faţă de acest an, dar cu episoade de volatilitate crescută, din cauza politicilor monetare divergente din Europa şi statele de peste Atlantic, posibila încheiere amicală a acordului cu FMI, îngrijorări pe motive fiscale ca urmare a impactului măsurilor populiste anunţate în această toamnă şi probabilele tensiuni politice pe fondul reajustării puterilor în parlament după alegerile prezidenţiale", se arată într-un raport BCR publicat luni.

Analiştii băncii se aşteaptă ca BNR să intervină în piaţă pentru a limita deprecierea leului undeva la 4,5-4,6 lei/euro.

BCR trece în revizăstă rezultatele primului tur la alegerile prezidenţiale, notând că participarea la vot a fost "neimpresionantă", de 52,6%, iar creşterea ratei de participare la turul al doilea va fi mai importantă decât redistribuţia voturilor obţinute de ceilalţi candidaţi în primul tur.

Potrivit rezultatelor parţiale anunţate, luni, de BEC, după centralizarea a 98,30% din procesele verbale, Victor Ponta, candidatul PSD-UNPR-PC, a obţinut 40,33% din voturi la prezidenţiale, fiind urmat de Klaus Iohannis - ACL, cu 30,44%, şi de independentul Călin Popescu Tăriceanu, cu 5,40%.

BCR anticipează că BNR va reduce marţi dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la nivelul minim record de 3% pe an în prezent, citând comentariile premierului, care a afirmat săptămâna trecută că dobânda de referinţă va scădea sub 3%.

"Noul Consiliu de Administraţie al BNR a preluat mandatul în octombrie, iar câţiva dintre noii membri sunt aliaţi ai social-democraţilor. Sunt şanse mari ca dobânda să scadă marţi cu 0,25 puncte procentuale", notează analiştii BCR.

Şi analiştii AAFBR estimează o reducere similară a dobânzii cheie, oncomitent cu păstrarea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei. Analiştii consideră că ciclul de relaxare a politicii monetare ar putea continua în 2015, "când dobânda ar putea fi redusă la 2,5% în luna decembrie".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO