Bănci și Asigurări

BCR - exista si giganti profitabili

23.07.2001, 00:00 16



Banca Comerciala Romana (BCR), cea mai mare din sistemul bancar romanesc, a incheiat primul semestru al acestui an cu un profit net de 1.965 miliarde de lei ( 67,5 milioane de dolari), in crestere nominala cu 28,8% fata de aceeasi perioada a lui 2000, cand inregistra un profit de 1.525 miliarde de lei.

In termeni reali, daca se ia in calcul deprecierea leului, profitul BCR este in scadere cu 5,4%. In primul semestru al lui 2000, profitul net al bancii era de circa 71,4 milioane de dolari.

Bilantul contabil incheiat la 30 iunie consemneaza o crestere de 57,6% a activelor, comparativ cu valoarea inregistrata in iunie 2000. Totalul activelor se ridica in prezent la 84.443 miliarde de lei (2,9 mld.$), reprezentand o pondere de circa 34% din activul total al sistemului bancar.

Numarul clientilor BCR - persoane fizice si juridice, a ajuns la peste 2,6 milioane, inregistrand o crestere de 21% in ultimele douasprezece luni.

In domeniul operatiunilor de retail, 57% din reteaua bancii este orientata catre acest tip de activitate. Strategia actuala de dezvoltare presupune o redimensionare a retelei, respectiv extinderea unor unitati si desfiintarea altora, care nu aduc profit.

BCR a ramas in prima jumatate a anului principalul finantator al economiei reale, soldul creditelor fiind la sfarsitul lunii iunie de aproape 26.000 miliarde de lei, cu 50,7% mai mult decat la 30 iunie 2000.

Ponderea detinuta de sectorul privat in portofoliul de credite neguvernamentale al BCR a depasit 72%, fata de 67% din totalul acestora in primul semestru al lui 2000. De asemenea, finantarea acordata intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta aproximativ 40% din total.



Capitalul propriu - aproape 500 milioane de doalri

Banca a inregistrat in primul semestru al anului si o crestere de peste 62% a capitalurilor proprii, care insumau la sfarsitul lunii iunie 14.346 miliarde de lei (495 mil.$).

Indicatorii financiari de eficienta si de lichiditate au valori care se incadreaza in standardele internationale de performanta, sustine BCR.

Rentabilitatea capitalurilor proprii, calculata pe o baza anualizata, a fost in primele sase luni ale anului de 27,39%, iar rentabilitatea activelor, de 3,96%. Indicele lichiditatii, in functie de total active, a fost de 38,35 %.

Banca Comerciala Romana are o prezenta puternica si pe piata instrumentelor electrionice de plata, cu peste 450.000 de carduri active la sfarsitul primului semestru. Banca are si cea mai mare retea de automate, care include peste 300 de bancomate.

BCR are in circulatie sase tipuri de carduri, patru pentru pesoane fizice si doua pentru persoane juridice. Circa 85% din cardurile emise sunt folosite ca instrumente de plata a salariilor. Visa Electron, cel mai nou card lansat de BCR, a ajuns la un numar de 45.000 in numai trei luni.

Banca pregateste lansarea a doua tipuri de carduri de credit care sa ii completeze oferta in domeniu. De asemenea, in curand vor fi disponibile servicii GSM conexe cardurilor.

BCR este pusa pe lista de privatizare in cadrul programului PSAL - semnat cu Banca Mondiala. Privatizarea bancii ar trebui sa se incheie pana la sfarsitul lui 2002. Guvernul nu a definitivat inca strategia de privatizare a celei mari banci de pe piata romaneasca.

Autoritatea pentru Privatizare detine 70% din actiuni, iar restul sunt impartite intre cele cinci SIF. In discutie se afla mai multe variante de privatizare, respectiv vanzarea unor pachete minoritare catre mai multi investitori, privatizarea prin piata de capital - interna si internationala, vanzarea pachetului majoritar catre un singur investitor strategic.

Avand in vedere pozitia bancii pe piata romaneasca si faptul ca in regiune nu exista alte banci mari care sa poata fi achizitionate, valoarea de piata a BCR depaseste in prezent 1,5 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO