Bănci și Asigurări

BCR plateste o dobanda de 5% pe an pentru a atrage euro

BCR plateste o dobanda de 5% pe an pentru a atrage euro

Click pentru imaginea intreaga

24.07.2008, 18:49 31

BCR, cea mai mare banca de pe piata dupa active, a majorat la 4,75% pe an dobanda la depozitele in euro constituite pe trei luni, respectiv la 5% pe an la depozitele pe douasprezece luni. Dobanzile sunt fixe, valabile indiferent de sumele depuse si platite la data scadentei, fiind valabile pentru depozitele la termen deschise pana la 30 septembrie.
Pentru celelalte scadente BCR plateste la depunerile in euro dobanzi cuprinse intre 3,4% si 3,6% pe an, in functie de termen si de valoarea depozitului.
BCR continua astfel politica de finantare a creditelor de retail in euro in principal pe baza resurselor atrase in depozite in moneda europeana.
La sfarsitul primului trimestru, aproape 80% din creditele acordate in euro persoanelor fizice erau acoperite cu depozite, insa resursele de acest tip sunt constituite preponderent pe termene de pana la un an, in timp ce creditele in euro au maturitati din ce in ce mai lungi, mai ales in cazul finantarilor ipotecare, ceea ce expune banca la riscuri de administrare a acestui dezechilibru dintre scadente.
La nivelul intregii banci, depozitele atrase in euro acopereau in martie doar 51% din soldul creditelor, diferenta data de segmentul corporate fiind acoperita mai ales din linii de finantare de la Erste Bank, actionarul majoritar.
Ponderea creditelor in valuta (mai ales in euro) a crescut constant in bilantul BCR mai ales din vara anului trecut, cand se situa la 42%, pentru ca in martie 2008 sa ajunga la 50%. Aceasta dinamica indica nevoia BCR de a continua sa atraga de pe piata locala resurse cat mai mari in euro, avand in vedere cresterea costului finantarilor din afara.
In ultimele luni, din ce in ce mai multe banci au majorat vizibil dobanzile acordate la depozitele in euro tocmai pentru a-si asigura resurse la costuri mai bune.
Pentru depozitele pe un an, dobanzile au ajuns la 5,75% la Banca Transilvania - care nu se poate baza pe un actionar strain care sa-i asigure linii de finantare in euro, si la Banca Romaneasca - unul dintre jucatorii agresivi pe retail. De asemenea, mai multe banci medii sau mici - ProCredit, Credit Europe, Carpatica, Garanti, RIB, ATE - au ridicat dobanzile pana la nivelul de 5% pe an sau chiar mai sus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO