Bănci și Asigurări

BCR si BRD se bat in oferte de credit pentru nevoi personale

04.04.2006, 00:00 88

BCR si BRD, cele mai mari banci de pe piata, au lansat ieri cate o varianta de credit pentru nevoi personale, unul cu regim de linie de credit, celalalt cu facilitate de reincarcare pe masura rambursarii creditului initial.

Creditul BCR poate fi acordat pe perioade de pana la 20 de ani, din care in primii cinci se pot efectua trageri si rambursari multiple in limita plafonului de credit disponibil, timp in care creditul functioneaza ca o linie de credit. Dupa primii 5 ani, pe perioada ramasa pana la scadenta clientul poate efectua numai rambursarea creditului, in conditiile unui imprumut clasic.

In cazul BRD, produsul ofera dupa primul an de la incheierea contractului optiunea de "reincarcare", respectiv de obtinere a unor noi sume de bani, in limita plafonului initial. Finantarile ulterioare pot fi acordate in baza aceleiasi garantii ca si creditul initial si in plus clientul poate beneficia pe parcurs de dobanzi mai scazute, corespunzator evolutiilor pietei. De asemenea, pentru creditele reincarcate banca nu percepe comision la acordare.

In timp ce BCR accepta drept garantie la credit atat garantii imobiliare - ale imprumutatului sau ale unui tert, cat si depozite colaterale, certificate de depozit cu discount, certificate de depozit la purtator marca BCR sau titluri de stat, BRD cere acoperirea creditului cu o ipoteca.

In primii cinci ani de la incheierea contractului, dobanda aferenta creditului BCR are regim variabil, in acest moment fiind de 11% pentru creditele in euro, 11,25% pentru cele in dolari si 12,1% pentru finantarile in moneda nationala. Dupa perioada respectiva de trageri si rambursari, dobanda va fi tot variabila, respectiv cea aferenta variantei clasice a creditului pentru nevoi personale - 11,5/16,5% la lei si 10,4% la euro.

La BRD dobanda este de 7,9% pe an pentru imprumuturile in euro, respectiv 8,5% pentru creditele contractate in lei.

Produsul BCR se aseamana cu cel al BRD prin faptul ca, in cadrul perioadei de 5 ani, daca beneficiarul ramburseaza, partial sau integral, suma imprumutata, el poate face noi trageri in limita soldului disponibil in contul de credit, fara a putea insa depasi termenul limita stabilit pentru trageri.

Adica si creditul BCR are o componenta de "reincarcare".

Plafonul de creditare este situat la echivalentul a 150.000 de euro in cazul BCR, pe perioade de pana la 20 de ani, in timp ce BRD acorda maximum 100.000 de euro sau 360.000 de lei noi, sume care pot fi rambursate intr-o perioada de pana la 25 de ani.

Nici una din banci nu solicita justificarea sumelor trase de client.

BCR ataseaza liniei de credit un card de debit, precum si o conventie pentru plata facturilor si rambursarea creditului la bancomatele bancii.

Daca incaseaza veniturile pe un card BCR, clientul beneficiaza de o reducere a dobanzii cu 0,4 puncte procentuale. In cazul tragerilor partiale, banca percepe un comision de neutilizare de 1% la soldul ramas in contul de credit. La angajarea creditului, banca percepe o taxa de 70 de euro pentru analiza dosarului si evaluarea garantiei imobiliare plus un comision de 0,3% pentru acordarea imprumutului. Pe parcursul derularii creditului, banca incaseaza un comision lunar de administrare a creditului de 0,05% din valoarea imprumutului. Asigurarea de viata este inclusa in costul creditului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO