Bănci și Asigurări

BCR si Finantele pregatesc emisiuni de titluri pentru piata externa

23.01.2007, 17:10 38

Actionarii BCR sunt convocati peste o luna, pe 21 februarie, in vederea aprobarii unei emisiuni de titluri in lei pe piata internationala de capital de tipul "medium term notes", precum si a unui nou act constitutiv al bancii, potrivit convocatorului AGA. De asemenea, pe ordinea de zi figureaza aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli pentru 2007 si stabilirea remuneratiei membrilor Consiliului de Supraveghere pe anul curent.
"Am inceput deja pregatirile pentru lansarea acestui tip de titluri complet nou pentru companiile romanesti si urmeaza sa selectam intermediarii operatiunii. Probabil vom iesi pe piata pana in vara", a declarat pentru ZF Nicolae Danila, presedintele executiv al BCR.
Titlurile pe care intentioneaza sa le vanda BCR sunt purtatoare de dobanda fixa si au maturitati care pot varia de la unu la zece ani. Le sunt oferite investitorilor in cadrul unui program continuu si permit astfel asigurarea unei finantari constante, calibrata in functie de nevoile de la un moment dat.
Danila spune ca "medium term notes" reprezinta o solutie buna ca instrument de tip revolving, care sa aduca bancii resursa de finantare continua. BCR a hotarat sa se orienteze spre piata externa din cauza succesului modest al emisiunii de obligatiuni in lei pe piata interna lansata in noiembrie anul trecut, precum si a costurilor ridicate.
Investitorii straini interesati de titluri romanesti vor putea face plasamente si intr-o emisiune de euroobligatiuni in valoare de 500 mil. euro, pe care Ministerul Finantelor intentioneaza sa o lanseze in cursul acestui an. Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a precizat ca emisiunea de obligatiuni destinata pietelor externe va fi denominata in euro si nu in lei.
"Pentru investitorii straini interesati de plasamente in lei va exista suficienta oferta de titluri emise pe piata interna. Consider ca este foarte important sa iesim cu o emisiune de bonduri in euro pentru a ne crea un nou reper de pret", afirma Vladescu. Aflat la Viena saptamana trecuta, a fost contactat de mai multe banci de investitii interesate sa intermedieze emisiunea. "Inca ne gandim daca sa iesim pe piata inainte de vacanta de vara sau dupa", adauga Vladescu. Romania nu a mai emis eurobonduri din 2003.
Vladescu mai spune ca se asteapta ca in urmatoarele doua luni marile agentii de rating sa inceapa sa reevalueze calificativele acordate Romaniei pe baza datelor privind performantele economice pe 2006. Standard & Poor's (S&P) a anuntat deja perspectiva pozitiva pentru ratingul de tara, calificativul actual fiind BBB-, la limita inferioara a clasei de risc scazut. In evaluarea S&P, Bulgaria sta cu doua trepte mai bine decat Romania, fiind notata cu BBB+.
Romania are in prezent in circulatie pe piata externa trei emisiuni de eurobonduri, care vor ajunge la maturitate in 2008, 2010 si 2012. Randamentele eurobondurilor romanesti au crescut usor saptamana trecuta, pana la 4,37%.


Puterea lui Treichl la BCR
Noul act constitutiv al BCR, care urmeaza sa fie aprobat de actionari pe 21 februarie, prevede atributii extinse ale Consiliului de Supraveghere condus de Andreas Treichl, presedintele executiv al Erste Bank, care merg pana la aprobarea propunerilor de numire ale sefilor de filiale ale bancii si a structurii organizatorice pana la nivel de departamente.
Alegerea sau revocarea membrilor Consiliului de Supraveghere al BCR va fi facuta de Adunarea Generala a Actionarilor prin vot secret, potrivit proiectului de modificare a actului constitutiv al bancii. Proiectul consfinteste componenta de sapte membri a Consiliului, cu mandate de trei ani care pot fi reinnoite tot pe trei ani. De asemenea, pe intreaga perioada in care SIF-urile vor detine impreuna cel putin 20% din capitalul social al BCR, cei cinci actionari vor avea dreptul sa nominalizeze doi candidati pentru Consiliu, care sa fie supusi votului AGA. Erste Bank, actionarul majoritar cu 69,1% din capital, nominalizeaza cinci membri dintre care Consiliul isi alege presedintele. Conform proiectului de act constitutiv al BCR, Consiliul este legal intrunit cu cel putin patru membri. O data la trei luni este convocata o sedinta periodica. Ultima a avut loc saptamana trecuta la Viena, cand au fost discutate rezultatele financiare ale bancii pe 2006. Surse citate de Mediafax au declarat ca BCR a obtinut un profit net de circa 240 mil. euro, usor sub tinta de 250 de milioane anuntata in toamna de Andreas Treichl.
Consiliul de Supraveghere administreaza si coordoneaza activitatea Comitetului Executiv, care asigura managementul de zi cu zi al bancii. Printre atributiile Consiliului se numara alegerea si revocarea presedintelui Comitetului Executiv si a celorlalti membri ai acestuia, stabilirea mandatelor, a atributiilor fiecarui membru, precum si a remuneratiilor. De asemenea, aproba structura organizatorica a BCR pana la nivel de departamente, strategia bancii si a fiecarei sucursale. Consiliul de Supraveghere stabileste si cati membri are Comitetul Executiv, condus in prezent de Nicolae Danila, numarul minim fiind de trei, iar maximul de sapte. Durata mandatului Comitetului este de patru ani. Presedintele Comitetului este responsabil de conducerea executiva generala a bancii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO