Bănci și Asigurări

BERD a revizuit ţinta de creştere economică la 2,6% pentru România

BERD a revizuit ţinta de creştere economică la 2,6%...

Autor: Roxana Pricop

14.05.2014, 17:35 200

Economiile din sud- estul Europei sunt în continuare în curs de recuperare , dar avansul din acest an şi de anul viitor vor rămâne modeste, iar un număr de ţări vor simţi impactul negativ al crizei din Ucraina şi Rusia, potrivit celui mai recent raport cu perspectivele economice ale ţărilor din Europa de Sud-Est emis de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Raportul economic al BERD estimează o creştere medie în Europa de Sud - Est de 2,2% în 2014 şi de 2,4% în 2015 .

Economia României va continua să accelereze, potrivit BERD, care a revizuit proiecţia economică până la 2,6 % în 2014 , de la prognoza făcută în ianuarie de 2,4% şi vede o creştere de 2,8% anul viitor. Principalii factori care vor alimenta creşterea economică sunt exporturile şi o revenire a cererii interne . Cu toate acestea, nivelul ridicat al creditelor neperformante ( peste 20 la sută din totalul creditelor ) , continuarea dezintermedierii şi icertitudinile din Ucraina, pot cântări asupra pespectivelor de creştere pe termen scurt.

Conform scenariului cel mai probabil al BERD, Ucraina va reveni în recesiune în 2014 , cu o contracţie de 7% a economiei. Nici în 2015, banca nu se aşteaptă la creştere economică din partea Ucrainei. Pe de altă parte, economia rusă ar putea stagna în 2014 şi ar putea înregistra doar o creştere minimă anul viitor .

Într-un scenariu mai puţin benign care include impunerea de sancţiuni financiare, Rusia ar intra in recesiune , contracţia producţiei în Ucraina se va aprofunda şi creşterea medie în ţărilor regiune s-ar putea opri în 2014-15.

“În acest moment, criza Ucraina-Rusia va începe să aibă un impact asupra economiei globle”, potrivit raportului BERD

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO