Bănci și Asigurări

BERD are ganduri mari de investitii in sectorul financiar

19.12.2003, 00:00 14



Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) ia in considerare implicarea in procesele de restructurare si privatizare ale CEC si Eximbank - ultimele doua banci ramase sub controlul statului, potrivit noii strategii de tara pentru Romania pe urmatorii doi ani, aprobata la sfarsitul lunii noiembrie.

De asemenea, banca ar putea sprijini concretizarea anumitor fuziuni si achizitii intre banci private locale, in contextul in care apreciaza ca sectorul bancar romanesc este inca fragmentat, existand loc pentru consolidare.



Conform strategiei de tara, BERD va urmari si noi oportunitati de participare la fonduri de capital care investesc in IMM.



Pana acum, BERD a acordat linii de finantare pentru intreprinderi mici si mijlocii in valoare de aproape 64 milioane de euro, la sfarsitul lui octombrie, derulate prin BCR, Raiffeisenbank, Volksbank, Banc Post si Banca Transilvania. Portofoliul de credite destinate acestui segment de clienti se ridica la 97 milioane de euro.



Pana la sfarsitul lui octombrie, BERD investise in sectorul financiar romanesc 482 milioane de euro, adica 20% din investitiile totale in Romania, din care 105 milioane reprezinta participatii de capital. Valoarea totala a proiectelor astfel finantate insumeaza 904 milioane de euro.



In ultimul raport privind tranzitia, BERD arata inca o data ca gradul de intermediere bancara din Romania este cel mai scazut din regiune, ridicandu-se la numai 10% din PIB pentru sectorul privat.



In urmatorii doi ani, BERD intentioneaza sa sprijine infiintarea unei piete ipotecare secundare, acordand bancilor locale asistenta pentru devoltarea de produse de credit ipotecar standard care sa poata fi folosite fie pentru emisiunea de obligatiuni ipotecare, fie - pe termen mediu si lung - pentru titrizarea creantelor ipotecare. De asemenea, banca are in vedere sustinerea crearii de institutii specializate in credit ipotecar.



Pana acum, BERD a acordat doua linii de finantare pentru acordarea de credite ipotecare derulate prin BCR si Banc Post, in valoare de 50, respectiv 20 milioane de euro.



Olivier Descamps, Business Group Director al BERD pentru Europa de Sud-Est, afirma recent la Bucuresti ca BERD studiaza in prezent posibilitatea unei noi implicari in sectorul asigurarilor. Deocamdata, BERD detine pe aceasta piata doar o participatie minoritara in compania Interamerican. In acelasi timp, strategia de tara prevede disponibilitatea bancii pentru investitii in ceea ce urmeaza sa devina piata fondurilor private de pensii, dar si in dezvoltarea segmentului de piata al asigurarilor de sanatate. BERD considera ca dezvoltarea pietei asigurarilor si pensiilor este importanta pentru acumularea unui stoc de economii pe termen lung care vor putea fi folosite pentru sprijinirea cresterii pietei de capital si, in special, a unei piete a obligatiunilor corporative, precum si a pietelor secundare de tranzactionare a unor instrumente bazate pe creante legate de credite ipotecare, de contracte de leasing sau credite de consum.



La sfarsitul lunii ianurie 2004, BERD ar urma sa incheie toate formalitatile aferente cumpararii, impreuna cu IFC, a pachetului de 25% plus doua actiuni ale BCR. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO