Bănci și Asigurări

BNR a lasat leul sa castige 37 de unitati intr-o saptamana

20.08.2001, 00:00 17



Piata valutara a consemnat vineri cea mai spectaculoasa apreciere inregistrata de moneda nationala de la inceputul anului, cursul oficial coborand cu 23 de unitati, pana la 29.770 lei/dolar.

Dupa trei zile care in care evolutiile cursurilor leu/dolar si leu/euro reusisera deja sa induca o stare de confuzie pe piata, lasand loc la o serie de speculatii pe seama politicii valutare a BNR, sedinta de vineri i-a lasat pe multi dealeri fara replica.

"No comment", a fost reactia acestora la capatul unei zile in care BNR a pacalit piata, cumparand valuta spre inchidere, dupa ce lasase leul sa castige.

Jucatorii au fost surprinsi de comportamentul destul de neobisnuit al bancii centrale care, imediat dupa anuntarea cursului oficial, a intervenit cumparand valuta pana cand a dus cursul la o cotatie de 29.790 lei/dolar. Cotatiile au scazut insa din nou dupa incetarea actiunii BNR, care nu se poate spune ca ar fi avut frept tinta o domolire a aprecierii leului.

Deja nici una din teoriile vehiculate dupa primele doua zile consecutive de apreciere a leului nu mai rezista. Euro, pe a carui relansare se sprijinea mare parte din justificarea evolutiilor din piata de la Bucuresti, a inregistrat vineri o crestere usoara fata de dolar, dupa corectia inregistrata cu o zi in urma si la capatul altor sapte de apreciere continua. In schimb, fata de leu euro a pierdut 152 de unitati, ajungand la un curs de 27.204 lei/euro.

Chiar si asa, moneda unica a reusit sa incheie saptamana cu un castig de 564 de unitati in fata leului, ceea ce reprezinta o apreciere de 2,1%. Avand in vedere tendinta conturata pe pietele internationale, este de asteptat ca pozitia euro sa se intareasca in continuare si sa se reflecte intr-un val de majorari ale preturilor la benzina - stabilite in functie de cursul euro, si ale accizelor, care au un regim similar.

Pe de alta parte, in ultima saptamana leul a castigat nu mai putin de 37 de unitati in fata dolarului, ceea ce reprezinta o apreciere a monedei nationale cu 0,12%.

In conditiile surplusului de oferta de valuta de pe piata si din care BNR nu a atras decat o mica parte, cursul leu/dolar a mimat transformarea intr-o solida ancora antiinflationista. Rolul de pana acum al dolarului pare insa a fi luat de euro, al carui curs s-ar cere si el "urmarit" pentru a nu avea efecte inflationiste chiar mai mari.

"Singura explicatie a aprecierii leului este evolutia monedei unice europene, care a crescut in raport cu dolarul. Aprecierea euro a fost suficienta pentru a stimula exportatorii, iar BNR nu si-a mai facut probleme cu deprecierea leului.

Vineri cred ca a fost ultima zi in care a scazut cursul, iar de la inceputul saptamanii viitoare se va relua deprecierea leului cu 10 -15 unitati zilnic", a declarat dealerul unei banci comerciale.

La bursa monetar-financiara si de marfuri de la Sibiu, contractul leu/dolar cu scadenta in august era cotat vineri la 30.100 lei/dolar, fara sa se fi realizat vreo tranzactie.

Pe piata monetara, BNR nu a intervenit nici in sedinta de vineri, la fel ca in cea de joi, iar dobanzile au stationat la un nivel putin mai ridicat fata de zilele trecute. Ratele dobanzilor pentru depozitele la o zi s-au plasat la un nivel de 28-33%, iar cele pentru depozitele la o saptamana la 32 - 37%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO