Bănci și Asigurări

BNR aplica scenarii noi pentru a tine cursul in frau

16.03.2004, 00:00 27



Banca Nationala nu s-a dezmintit. Saptamana trecuta oficialii BNR lasau sa se inteleaga ca politica pe care o va aplica de acum incolo pe piata valutara, cel putin pentru o vreme, va fi de asa natura incat "bancile sa fie in pozitia de a dori sa ne vanda valuta si nu noi de a vrea sa cumparam". Mai repede poate decat se astepta oricine banca centrala asta a si inceput sa faca.



"Cred ca banca centrala a fost prezenta ieri pe piata interbancara, ca de altfel si saptamana trecuta, dar dupa un scenariu mult schimbat fata de cele de pana acum. Practic, prin intermediul unei sau a mai multor banci, afiseaza cotatii de cumparare, peste cele care sunt afisate in piata, si cine vrea vinde euro, cine nu nu. Totul insa este destul de inofensiv. Sunt probabil dealeri care iti vor spune ca nu cred ca banca centrala a fost prezenta pe piata pentru ca nu este atat de vizibil ca intr-o interventie obisnuita", spune un dealer.



Primele tranzactii pe piata de la Bucuresti s-au facut la cotatii de 39.920/39.945 lei/euro, s-a atins destul de repede un maxim de 39.980/39.985 lei/euro si de la acest nivel treptat piata a intrat pe un trend descendent.



Cotatiile de cumparare, puse de dealeri pe seama bancii centrale, au aparut pe ecranele dealerilor cand euro era tranzactionat la 39.885 - 39.915 lei.



"Euro a deschis sedinta la 39.920 - 39.950 lei si a coborat treptat, pe fondul unui sentiment general de vanzare, pana la nivelul la care a intrat in piata banca centrala. Sau poate ca am avut eu aceasta impresie. Cert este ca in acel moment brusc ordinele de cumparare, care cam lipseau pana atunci, au aparut in piata. Volumele au fost moderate oricum", mai spune un dealer.



Dupa anuntul cursului oficial, cotatiile euro au reinceput sa scada si au atins un minim, la sfarsitul sedintei, de 39.875 - 39.905 lei.



Cursul de referinta de 39.942 lei/euro anuntat de BNR se plaseaza cu doar patru unitati sub raportul de schimb oficial valabil luni. In acelasi timp, moneda americana a pierdut 81 de unitati, scadere rezultata din usoara revenire a cotatiei monedei europene pe pietele internationale.



Pe piata monetara, banca centrala a efectuat o puternica miscare de sterilizare. Bancile au plasat la BNR aproape 12.000 de miliarde lei, dar probabil ca cea mai mare parte a depozitelor au fost de fapt "rostogolite". Rata dobanzii acordata de banca centrala pentru aceasta maturitate se mentine la 21,25%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO