Bănci și Asigurări

BNR: Investiţiile străine directe au crescut cu 6,2%, în 2017 faţă de 2016, la 4,79 miliarde euro

BNR: Investiţiile străine directe au crescut cu 6,2%,...

Autor: Alina Botezatu

28.09.2018, 12:55 110

Distribuţia acestora este diferită faţă de anul anterior, reiese dintr-un comunicat de presă al BNR, transmis vineri.

Aportul la capitalurile proprii a fost, anul trecut, de 3,968 miliarde de euro, o scădere de 8,6%, comparativ cu anul anterior, conform cercetării realizate de BNR, în colaborare cu Institutul Naţional de Statistică (INS).

Această sumă a rezultat din însumarea participaţiilor la capitalul întreprinderilor ISD, în valoare de 2,235 miliarde de euro, al căror nivel a fost cu 30,2% mai mic decât cel din anul anterior, cu profitul reinvestit în întreprinderile ISD, în valoare de 1,733 miliarde de euro, cu 52,3% peste nivelul din anul precedent.

În schimb, creditul net de la investitorii străini a crescut de 4,7 ori, anul trecut faţă de anul anterior, până la nivelul de 829 de milioane de euro.

Soldul investiţiilor străine directe la 31 decembrie 2017 a atins nivelul de 75,85 miliarde de euro, cu 8,2% peste cel de la aceeaşi dată a anului precedent. Din acest total, distribuţia este următoarea: 52,746 miliarde de euro capitaluri proprii, inclusiv profitul reinvestit (69,5%), o creştere de 7,7% faţă de anul precedent; 23,1 miliarde de euro credit net primit de la investitorii străini (30,5%), o majorare de 9,2%, comparativ cu aceeaşi dată a anului precedent.

Veniturile nete din participaţii la capital, care au fost calculate ca diferenţă între profiturile după impozitare obţinute de firmele ISD care au înregistrat profit şi pierderile companiilor ISD care au înregistrat pierderi, au fost în valoarea de 5,259 miliarde de euro, la finalul anului trecut, o creştere de 22,7% faţă de aceeaşi dată a anului anterior.

Un profit cumulat după impozitare de 8,068 miliarde de euro au obţinut întreprinderile ISD care au înregistrat profit, cu 8,9% peste cel de la aceeaşi dată a anului precedent. În schimb, pierderile întreprinderilor ISD care au înregistrat pierderi au scăzut cu 10% faţă de aceeaşi dată a anului anterior, până la valoarea de 2,8 miliarde de euro.

Veniturile nete din dobânzi au înregistrat un nivel de 618 milioane de euro, la finele anului trecut, o majorare de 21%, comparativ cu aceeaşi dată a anului precedent. Acestea au fost calculate ca diferenţă între dobânzile primite de către investitorii străini direcţi pentru creditele acordate întreprinderilor deţinute în România şi dobânzile plătite de către aceştia pentru creditele primite de la întreprinderile lor din România, atât direct, cât şi prin alte companii nerezidente din cadrul grupului.

Obiectivul principal al acestei cercetări statistice realizate de BNR şi INS a fost determinarea soldului ISD în România la 31 decembrie 2017 şi a fluxurilor (mişcărilor) ISD în cursul exerciţiului financiar 2017, în întreprinderile investiţie străină directă rezidente. Cercetarea statistică ISD a fost realizată în conformitate cu prevederile metodologice ale Manualului balanţa de plăţi şi poziţia investiţională internaţională al Fondului Monetar Internaţional, ediţia a 6-a (BPM6).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO