Bănci și Asigurări

BNR menţine rata dobânzii de politică monetară la 2,5% pe an, nivel la care a ajuns în mai 2018

BNR menţine rata dobânzii de politică monetară la 2,5% pe an, nivel la care a ajuns în mai 2018

Autor: Roxana Rosu

04.07.2019, 12:50 184

Banca Naţională a decis în şedinţa de astăzi a boardului menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 2,5% pe an, nivel la care a ajuns în mai 2018.

În plus, Consiliul de Administraţie al BNR a păstrat nemodificată şi rata dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,5% pe an şi rata dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,50%.

De asemenea, BNR a decis menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit. 

Banca centrală nu a mai modificat dobânda de politică monetară din primăvara anului trecut. BNR reluase în 2018, după o pauză de un deceniu, înăsprirea politicii monetare, majorând dobânda-cheie de trei ori, de la minimul istoric de 1,75% până 2,5%, pentru a ţine inflaţia sub control.

Mugur Isărescu, guver­natorul băn­cii centrale, a atras atenţia în ultimele luni cu privire la existenţa unor presiuni in­flaţioniste în creştere, aducând în discuţie cos­turile salariale, precum şi influenţele cursu­lui valutar. În acelaşi timp, BNR a atras aten­ţia asupra evoluţiei deficitului de cont curent.

Rata anuală a inflaţiei s-a menţinut la 4,1% în luna mai, nivel similar cu cel înregistrat în luna aprilie, în condiţiile în care alimentele s-au scumpit cu 5,2%, produsele nealimentare cu 3,2%, iar preţurile serviciilor s-au majorat cu 4,3%. 

Banca Naţională a majorat în mai prognoza de inflaţie pentru sfârşitul acestui an cu 1,2 puncte procentuale, de la 3% la 4,2%, iar prognoza pentru 2020  cu 0,2 puncte procentuale, la 3,3%. Intervalul de variaţie este cuprins între 1,5% şi 3,5%.

 
AFACERI DE LA ZERO