Bănci și Asigurări

BNR obliga bancherii sa renunte la creditele cu dobanda promotionala

BNR obliga bancherii sa renunte la creditele cu dobanda promotionala

Click pentru imaginea marita

25.08.2008, 18:16 29

BNR impune bancilor sa se asigure ca gradul maxim de indatorare pentru clientii individuali nu este depasit pe toata perioada de derulare a contractului si le cere sa isi informeze clientii cu privire la posibile cresteri ale ratelor, pe fondul variatiilor de curs sau de dobanda, potrivit formei finale a Regulamentului de creditare, publicat in Monitorul Oficial la sfarsitul saptamanii trecute.
Aceste doua prevederi nu apareau in proiectul initial publicat de BNR.
Acum, regulamentul prevede ca "pe intreaga perioada de acordare a creditului gradul total de indatorare al solicitantului se incadreaza in nivelul maxim admis aplicabil acestuia".
"Noi am cerut ca pentru creditul ipotecar sa nu aplice clauza ca gradul de indatorare maxim sa nu fie depasit pe toata perioada de derulare. Practic, aceasta prevedere omoara creditele cu dobanda promotionala", spune Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
Totodata, BNR le cere bancilor sa includa in graficul de rambursare sau in contractul de credit avertismente in privinta posibilitatii majorarii sumelor datorate, in cazul materializarii unor riscuri de curs valutar ori de dobanda sau pe fondul modificarii comisioanelor. "Regulamentul va reusi sa domoleasca cresterea creditarii, dar va distorsiona si mai mult concurenta in sistem, avantajand bancile straine in defavoarea celor locale. Practic, strainii se vor simti invitati sa vina sa ne ia din cota de piata", apreciaza Mihai Bogza, presedintele Consiliului de Administratie al Bancpost si fost viceguvernator al BNR.
Bancile straine pot derula operatiuni pe piata locala pe baza pasaportului financiar european, fara insa sa se supuna reglementarilor administrative ale BNR. In aceasta situatie se afla si bancile care functioneaza in regim de sucursala, asa cum este cazul spre exemplu al ING Bank sau Garanti Bank, care detin si retele teritoriale destul de extinse.
In alta ordine de idei, Bogza remarca faptul ca BNR s-a consultat cu bancile o perioada indelungata astfel incat forma finala a Regulamentului sa fie mai putin birocratica. Proiectul de regulament a fost lansat la inceputul lunii iulie, iar termenul initial pentru consultari era 16 iulie.
Radu Ghetea considera de asemenea ca aplicarea noilor reglementari va duce la o incetinire a creditarii. Totusi, el se asteapta ca pana la momentul cand reglementarile vor intra efectiv in vigoare, clientii sa se grabeasca sa ia credite "mai avantajoase". Bancile care utilizeaza norme proprii de creditare au 45 de zile de la momentul publicarii Regulamentului pentru a le modifica si prezenta pentru avizare catre BNR. In cazul bancilor care nu au norme proprii, pana la implementarea acetor modificari BNR impune ca gradul maxim de indatorare acceptat pentru clienti sa fie redus de la 40% la 35%. In alta ordine de idei Ghetea spune ca si sub noile restrictii ale BNR bancile vor cauta solutii pentru a atrage clientii, avand in vedere competitia puternica de pe piata.
BNR a venit cu un set de modificari pentru Regulamentul de creditare a persoanelor fizice emis in primavara trecuta pe fondul unei cresteri rapide a imprumuturilor. Creditul in valuta pentru populatie, exprimat in lei, inregistra in iunie o crestere cu 131% fata de iunie 2007, in timp ce imprumuturile in lei au urcat in aceasta perioada cu 36%.
Creditul total pentru populatie era in iunie de 86,92 miliarde de lei (23,8 miliarde de euro), reprezentand aproape 49% din totalul finantarilor acordate de banci sectorului privat.
Banca Nationala a intarit considerabil politica monetara din toamna trecuta, urcand dobanda-cheie la leu de la 7% la 10,25% pe an, in conditiile in care s-a confruntat cu o crestere a presiunii inflationiste, pe fondul scumpirii alimentelor si a combustibililor. Totusi, BNR a subliniat ca si consumul excesiv pune presiune pe cresterea preturilor, iar acesta este in mare parte alimentat de creditul bancar.

Ce prevede noul Regulament de creditare al BNR
Veniturile trebuie dovedite prin fisa fiscala, furnizata insa de angajator, nu cea avizata de Fisc
Sunt luate in calcult venituri cu peste 20% mai mari fata de anul precedent doar daca clientul si-a schimbat postul ori angajatorul
Gradul maxim de indatorare se stabileste diferentiat in functie de tipul creditului, valuta in care este acordat si istoricul de plata al clientului
Gradul maxim de indatorare nu poate fi depasit pe toata perioada de contract
Banca trebuie sa avertizeze clientul ca rata poate sa creasca pe fondul fluctuatiilor de curs ori de dobanda
Bancile au 45 de zile pentru a-si modifica normele proprii de creditare. Cele care nu au, aplica un grad
de indatorare maxim de 35%, fata de 40% cat era inainte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO