Bănci și Asigurări

BNR: Preturile administrate si volatilitatea cursului ameninta dezinflatia

06.07.2007, 21:10 24

Calendarul si magnitudinea ajustarii preturilor administrate si a impozitelor indirecte reprezinta factori de risc importanti pentru realizarea obiectivului de continuare a dezinflatiei, noteaza BNR, care trece pe aceeasi lista si fluctuatiile de curs.
De altfel, calendarul de ajustare a preturilor administrate ramane inca o necunoscuta pentru mediul de business, desi oficialii bancii centrale au aratat anul trecut ca au ajuns la o intelegere in acest sens cu Guvernul. Performanta scaderii rapide a inflatiei in 2006 a fost de altfel realizata prin amanarea unor cresteri de preturi administrate. Ajustarea preturilor administrate ar trebui sa se finalizeze pana la inceputul anului viitor. In aceste conditii, majoritatea analistilor financiari se asteapta ca majorarile de preturi administrate sa aiba un impact semnificativ asupra inflatiei in a doua parte a anului. "Comportamentul preturilor administrate favorizeaza in continuare dezinflatia, insa situatia s-ar putea schimba in ultimul trimestru al anului, cand ajustarile acestor preturi ar putea sa adauge pana la 100 de puncte de baza (un punct procentual, n. red.) la rata anuala a inflatiei", noteaza Florian Libocor, analistul BRD-SocGen.
De altfel, majoritatea analistilor care anticipau decizia BNR de a reduce dobanda de politica monetara la 7% in iunie spun acum ca relaxarea politicii monetare ar trebui sa ia o pauza, in perspectiva acumularii de presiuni inflationiste pentru a doua jumatate a anului. In cel mai recent buletin publicat, analistii Bank Austria Creditanstalt apreciaza ca BNR va mentine rata dobanzii de politica monetara la 7% pe an pana la sfarsitul lui 2007. BNR a anuntat o tinta de inflatie de 4% (cu un interval de plus/minus 1%) pentru anul acesta. In primavara, inflatia a coborat chiar pana la 3,6%, insa ultimele luni au adus corectii.
Procesul de dezinflatie a fost favorizat in prima jumatate a anului si de aprecierea semnificativa a leului fata de euro (cu peste 6% in termeni nominali). Scaderea abrupta a cotatiilor din ultima saptamana i-a determinat insa pe analisti sa se teama de o corectie agresiva. Aparent si BNR a avut o viziune asemanatoare, dealerii sustinand ca banca centrala a intervenit indirect pe piata valutara pentru a opri scaderea cotatiilor. O depreciere abrupta a leului ar alimenta presiuni inflationiste importante.
"Data fiind noua pozitie de activ international a monedei nationale, un grad ridicat de incertitudine caracterizeaza si evolutia viitoare a cursului de schimb al leului, care ar putea reflecta doar partial, pe anumite intervale, caracteristicile fundamentelor economice nationale", noteaza BNR in raportul anual, riscul fluctuatiilor fiind alimentat de persistenta excesului global de lichiditati si de caracterul volatil si impredictibil al apetitului pentru risc al investitorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO