Bănci și Asigurări

BNR ţine 32,6 mld. euro în vistierie

Autor: Liviu Chiru

01.02.2011, 23:40 17

Banca Naţională a consemnat o creştere a rezervelor valutare cu257 de milioane de euro în ianuarie, deşi a încasat de la FMI otranşă de 905 milioane de euro, iar plăţile în contul datorieiexterne au fost de 140 de milioane de euro.

În total, BNR are în vistierie 32,6 miliarde de euro, cu patrumiliarde de euro mai mult decât la începutul lui 2010.

Pentru luna aceasta sunt programate plăţi în contul datorieipublice externe de 163 de milioane de euro. O primă plată, de 77 demilioane de euro, a fost făcută chiar ieri în cadrul acorduluiîncheiat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). Sumele reprezintăcomisioane şi dobânzi, în condiţiile în care rambursareaprincipalului va începe abia în 2012. În total, anul acesta plăţilecătre FMI vor totaliza circa 300 de milioane de euro.

Discrepanţa între intrările mari de valută în vistieria BNR dinianuarie, de 1,7 miliarde de euro, şi creşterea modestă esteexplicată de reprezentanţii băncii centrale prin depreciereaplasamentelor făcute în dolari sau lire sterline, pe fondulevoluţiilor cursurilor celor două valute faţă de euro, moneda încare se calculează rezervele.

Ieşirile din rezervă au fost de 1,5 miliarde de euro,"reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituitede instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi aferentedatoriei publice externe, precum şi deprecierea dolarului americanşi lirei sterilne faţă de euro cu impact asupra diminuării valoricea părţii din rezerva internaţională denominată în aceste douăvalute", potrivit reprezentanţilor autorităţii monetare. BNRpăstrează aproximativ un sfert din rezervă în dolari, în timp celira sterlină are o pondere mai mică. Circa două treimi din rezervesunt ţinute în euro.

Dealerii băncilor comerciale consideră însă că o parte dinieşiri pot fi explicate şi prin presupusele vânzările de valută pepiaţa interbancară.

"BNR a fost constant prezentă pe piaţă şi a vândut atât cât afost nevoie", a comentat dealerul unei bănci locale. Volumeletranzacţionate pe piaţa locală sunt în mod tradiţional reduse,astfel că dacă doreşte BNR poate să influenţeze cu uşurinţăevoluţia cotaţiilor, fără eforturi prea mari.

Tocmai stabilitatea cotaţiilor, care înseamnă lipsaposibilităţilor de câştig din asumarea de poziţii speculative, atăiat apetitul jucătorilor străini pentru leu, iar în lipsa lorvolumele tranzacţionate sunt modeste.

Pe lângă rezervele valutare, banca centrală mai păstrează şi103,7 tone de aur, care valorau 3,2 miliarde de euro la sfârşitullunii trecute. În total, rezervele internaţionale erau de 35,97miliarde de euro la sfârşitul lui ianuarie, nivel foarte apropiatde cel din decembrie anul trecut.

În luna noiembrie, când rezervele internaţionale se aflau la unnivel apropiat, gradul de acoperire al importurilor - unul dintreprincipalii indicatori urmăriţi - era de 8,7 luni, cu mult pestenivelul considerat acceptabil, de 3-5 luni. Pe de altă parte,reluarea creşterii datoriei externe pe termen scurt în a doua partea anului trecut a făcut ca aceasta să urce la 56% din valoarearezervei valutare. În 2008, ponderea urcase la 80%, aceasta fiindconsiderată de analiştii străini principala slăbiciune a economieiromâneşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO