Bănci și Asigurări

BNR vrea să oprească scăderea creditului în valută la populaţie. Guvernatorul Mugur Isărescu: Dorim să crească uşor şi creditul în valută pentru exportatori

BNR vrea să oprească scăderea creditului în valută...

Autor: Mihai Gongoroi, Mediafax

07.02.2020, 17:31 835

Banca Naţională a României (BNR) doreşte să oprească scăderea creditului în valută la populaţie şi să crească uşor creditul în valută pentru exportatori, a declarat, vineri, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, în cadrul unei conferinţe de presă.

Vineri, Consiliul de administraţie al BNR a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 la sută pe an, dar a redus rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor (banii din depozite) în valută ale instituţiilor de credit la nivelul de 6 la sută de la 8 la sută.

Decizia BNR ar elibera circa 600 milioane de euro pentru bănci şi pentru stimularea creditării în valută şi reprezintă o încheiere oficială a politicii BNR de descurajare a creditării în valută.

"Date fiind evoluţiile creditului în valută şi nivelul adecvat al rezervelor valutare, Consiliul de Administraţie a decis reducerea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituţiilor de credit la nivelul de 6% de la 8% începând cu perioada de aplicare 24 februarie - 23 martie 2020. (…) Creditul în valută pentru populaţie e în continuare în cădere. Nu am stimula creditul în valută pentru populaţie cu excepţia celor care sunt plătiţi, cu toate că lucrează aici, lucrează cu multinaţionale (şi) sunt plătiţi fie direct, fie indirect, în euro. Şi atunci ei nu intră în riscul valutar, nu îi descurajăm să ia credit în valută. Însă grosul creditului în valută şi cel care nu a scăzut, chiar creşte aşa uşor, este creditul în valută pentru corporaţii, pentru exportatori. Şi-ar asuma riscuri dacă ar lua credite doar în lei. Şi au credite în valută pentru că sunt exportatori şi au credite în valută, n-ai cum să-i descurajezi. Majoritatea celor care au credite în valută sunt exportatori sau cei care produc pentru export. Primul gând bun este să se oprească scăderea acolo unde există sau să crească uşor creditul în valută pentru exportatori", a spus guvernatorul.

Pe lângă creditare în economie, Isărescu a mai precizat că băncile ar putea, "bineînţeles, să finanţeze şi statul român".

"Şi au finanţat, în decembrie, ianuarie, cu dobânzi de 0,2%-0,3% (pe termen scurt)", a spus şeful băncii naţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO