Bănci și Asigurări

Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR: discutăm cu bancherii in legătură cu emisiunea obligaţiunilor ipotecare

Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR: discutăm cu bancherii in legătură cu emisiunea obligaţiunilor ipotecare

Autor: Claudia Medrega

25.10.2012, 13:00 1171

Băncile trebuie să îşi regândească politicile de finanţare, iar Banca Naţională are consultări cu Asociaţia Română a Băncilor (ARB) în legătură cu emisiunea obligaţiunilor ipotecare, a declarat Bogdan Olteanu, viceguvernator al băncii centrale.

"Suntem în consultări cu ARB pe tema reglementării acestui instrument financiar, astfel încât să poată să fie utilizabil pe piaţă. Băncile trebuie să îşi regândească politicile de finanţare. Trebuie găsite soluţii noi de finanţare. Liniile de la băncile - mamă sunt într-o perioadă de <regândire>", a declarat Olteanu.

Băncile au lucrat în special în ultimul an la un proiect de reglementare a aşa-numitelor "covered bonds" - obligaţiuni care au în spate credite ipotecare de calitate ridicată sau credite acordate sectorului public.

Circa 24 de ţări europene au reglementat de mai mulţi ani acest instrument de finanţare folosit de bănci cu succes chiar şi după prăbuşirea Lehman Brothers. Banca Centrală Europeană le-a acceptat la cumpărare în anii de criză în cadrul unui program special, în anumite condiţii.

Aceste instrumente sunt considerate mai sigure pentru cumpărător pentru că garantează recursul atât asupra emitentului, cât şi a colateralului pe care îl au în spate.

Băncile din România pot emite, în prezent, obligaţiuni ipotecare - valori mobiliare care se bazează pe un portofoliu de credite ipotecare asupra căruia investitorii dobândesc garanţie de prim rang şi drept de preferinţă în raport cu orice alt creditor al emitentului - în baza legii obligaţiunilor ipotecare intrată în vigoare în 2006. Totuşi, cadrul de reglementare al acestor instrumente ar urma să fie extins şi detaliat conform modelelor europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO