Bănci și Asigurări

Bogza: Extinderea frenetica a bancilor a pus presiune pe costuri

05.03.2008, 17:03 10

Restrictiile impuse bancilor comerciale de BNR le dezavantajeaza in fata concurentei tot mai acerbe din partea institutiilor financiare nebancare si a bancilor straine, care nu se supun reglementarilor bancii centrale, spune Mihai Bogza, presedintele Bancpost.
"Anul acesta vom asista la o concurenta puternica din partea institutiilor financiare nebancare, care nu sunt supuse tuturor restrictiilor pe care Banca Nationala le impune bancilor comerciale. Institutiile bancare cu sediul in strainatate si inregistrate la BNR, care nu sunt supuse in niciun fel restrictiilor locale, vor reprezenta de asemenea o concurenta foarte puternica pentru bancile romanesti", continua Bogza, adaugand ca desi bancile cu sediul in strainatate nu sunt inca active pe piata locala, acestea detin un avantaj competitiv pe segmentul de finantare a muncipalitatilor si a corporatiilor mari si mijlocii fata de bancile romanesti.
Extinderea "frenetica" de sucursale in teritoriu este o alta vulnerabilitate a sistemului bancar semnalizata de reprezentantul Bancpost.
"Deschiderea frenetica de sucursale la care am asistat in ultimul timp a dus la o recrutare in fuga a personalului bancar, de multe ori fiind sarite etape importante in selectarea angajatilor. Mai mult, costurile extinderii teritoriale au devenit tot mai mari dupa ce comerciantii spatiilor au simtit potentialul pietei si au crescut tot mai mult preturile", a fost de parere Mihai Bogza. Potrivit datelor BNR, numarul unitatilor bancare se apropie de 5.500, dupa ce in ultimii doi ani s-au deschis cate 1.000 de noi locatii.
Personalul din sistemul bancar a crescut in acest timp cu 25%, ajungand la 65.650 de persoane. In aceste conditii, bancherii s-au vazut nevoiti sa opereze cu personal cu o experienta redusa, ceea ce a dus la cresterea riscurilor operationale si a afectat calitatea serviciilor oferite.
Oficialul Bancpost a subliniat pe de alta parte faptul ca sistemul bancar romanesc este foarte mic in momentul de fata dupa valoarea activelor (70 de miliarde de euro la sfarsitul anului trecut, n. red.) si ca in zona rurala "practic nu exista o piata pentru banci". In afara de CEC, care opereaza o retea de 1.400 de unitati, multe dintre acestea amplasate in mediul rural, doar BRD-SocGen si BCR au mai ajuns in localitatile mici.
Incepand din 2009, odata cu absorbtia fondurilor structurale in agricultura, se va contura o prezenta din ce in ce mai activa a bancilor in zonele rurale, anticipeaza Bogza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO