Bănci și Asigurări

Boyer, ING: Ne asteapta inca un an de criza

Boyer, ING: Ne asteapta inca un an de criza

Eric Boyer, membru al boardului executiv al ING Group si seful diviziei de wholesale banking

01.09.2008, 21:00 23

Lumea trece printr-o perioada de stres intens si va continua sa se confrunte cu criza financiara cel mai probabil inca un an, estimeaza Eric Boyer, membru al boardului executiv al ING Group si seful diviziei de wholesale banking.
"Pe baza experientei mele de 30 de ani pe pietele financiare in care am asistat la 7-8 crize, pot spune ca actuala este una dintre cele mai puternice. Cum criza din '97-'98 a avut nevoie de cel putin doi ani pentru a se resorbi si de-abia aniversam un an de la izbucnirea actualei crize, intuitia imi spune ca este imposibil ca de aceasta data sa se incheie mai repede. Cel mai probabil ne asteapta inca un an de tensiuni", a declarat Boyer intr-un interviu acordat ZF. El spune ca din nefericire nu se intrevede niciun semnal tangibil de imbunatatire a situatiei pietelor financiare.
"Cea mai buna dovada tine de conditiile de operare pe pietele interbancare, unde marii jucatori inca au nevoie de sprijin substantial din partea bancilor centrale pentru acoperirea nevoilor de lichiditate. Apoi, conditiile de refinantare de pe pietele de capital sunt foarte costisitoare si in general maturitatile sunt pe termen scurt. Nu as vorbi de inrautatiri ale conditiilor, insa e clar ca exista o convergenta de factori care ne arata o conjunctura tensionata."
In acelasi timp, el remarca faptul ca, spre deosebire de crizele precedente, care aveau mai degraba incidenta regionala, actuala criza genereaza deja efecte globale, cu toate ca isi are originea in principal in SUA. "Cu siguranta ca tarile dezvoltate sunt cele mai afectate si vedem acolo deja incetinire economica si chiar crestere economica negativa, insa nici impactul asupra pietelor emergente nu este neglijabil, pentru ca acestea sunt pe deplin conectate cu pietele dezvoltate".
Boyer spune ca Europa Centrala si de Est nu a fost afectata inca in mod dramatic, evolutia economiilor din regiune depinzand si de accesul la resurse naturale, in principal energetice. "Si Asia rezista foarte bine deocamdata, insa cel mai probabil si acolo va avea loc o incetinire a cresterii." O particularitate "uimitoare" a actualei crize ar tine de evolutia primelor de risc la nivelul costurilor de finantare. "In ultimul an am vazut fara indoiala o crestere a primelor de risc pe toate palierele, insa diferenta uriasa fata de crizele precedente este ca amplitudinea cresterii respective pentru pietele emergente a fost mult mai mica, ceea ce ilustreaza o imbunatatire neta a perceptiei de risc a investitorilor." Boyer isi aminteste ca in '97 primele de risc "au explodat, ajungand pana in stratosfera".
"Dupa 10 ani, vedem ca pe baza unei anumite discipline in aplicarea politicilor economice si a rezervelor valutare solide din tari emergente cum este si Romania, prima de risc este mult mai redusa pentru ca exista mai multa incredere." In acest context, el remarca si faptul ca multinationalele sunt preocupate in primul rand de incetinirea economica din zona euro si isi reorienteza din investitii in favoarea pietelor emergente mizand pe potentialul substantial. "Romania ramane o optiune atractiva pentru grupurile interesate de extinderi ale operatiunilor in regiune, iar ING nu face exceptie", a declarat Boyer.
La sfarsitul saptamanii trecute el a vizitat sucursala de la Bucuresti a ING Bank pentru a le prezenta angajatilor strategia celui mai mare grup financiar olandez pe piata de wholesale banking. In urma cu doua luni a fost in Romania si Michael Tilmant, CEO al ING Group, ca recunoastere a importantei pe care Amsterdamul o acorda dezvoltarii operatiunilor locale. Boyer, care conduce de 4 ani si jumatate divizia de wholesale banking, spune ca in 2007 a considerat ca este necesara o reevaluare a strategiei grupului si o noua repozitionare pe diferite piete, mergand pe prioritati geografice si de produse. "Am hotarat ca pe termen mediu sa avem ambitia de a deveni numarul 1 in Benelux si respectiv unul din primii cinci jucatori in Europa Centrala si de Est, in functie de modul in care ne vom pozitiona ca grup in Rusia, unde inca nu am decis daca intram si pe retail."
Oficialul ING afirma ca operatiunile din Romania servesc drept model-pilot pentru noile piete avute in vedere de grup. "Am inceput cu servicii pentru companii, cu asigurari si apoi am ajuns si la retail banking, ceea ce ne-a condus la o abordare integrata, care ne ajuta sa avansam in deservirea clientilor coporate." La capitolul produse, ING intentioneaza sa fie unul din primii cinci jucatori din Europa la serviciile de plati si cash management. "Avand in vedere pozitia pe care o avem deja in Romania, obiectivul este relativ usor de atins la nivel de regiune."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO