Bănci și Asigurări

Brokerii: Va fi greu cu titlurile de stat la Bursa

23.12.2002, 00:00 17

Chiar daca oficialii Ministerului Finantelor au inceput deja sa faca lobby pentru prima emisiune de titluri de stat prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti (BVB) de la anul, brokerii si dealerii sunt de parere ca mai este mult de lucru pana cand aceasta piata - care ar putea fi foarte banoasa - sa functioneze asa cum se intampla in alte tari.
Enache Jiru, secretar de stat in Ministerul Finantelor, spune ca cel mai probabil prima emisiune de titluri de stat prin intermediul BVB ar putea avea loc undeva in luna aprilie a anului viitor.
"Incepand din ianuarie anul viitor, persoanele fizice vor avea acces la titlurile de stat emise pe piata interbancara, pentru inceput prin ordine necompetitive (randamentul nu poate fi negociat si reprezinta dobanda medie la care s-au adjudecat titlurile - nr.). Suma minima pe care o propunem este de 100 de milioane de lei, iar valoarea titlurilor achizitionate poate reprezenta doar multiplu de 100 de milioane lei", a spus Jiru, citat de agentia de presa Mediafax..
Reprezentantul Finantelor apreciaza ca, de la prima emisiune de titluri din ianuarie, si pana la emisiunea de la bursa vor exista date suficiente referitoare la comportamentul cumparatorilor, astfel incat operatiunea sa fie un succes.
"Ideea nu este rea si practic toata lumea asteapta de mai multa vreme ca aceasta piata sa inceapa sa functioneze. Se pierde insa din vedere pe de o parte, insuficienta cadrului institutional pentru perfectarea acestor tranzactii, dar si faptul ca cultura investitionala a romanilor este inca foarte redusa. Nu cumpara lumea nici actiuni. Ce sa mai vorbim de titluri de stat, de preturi ale emisiunilor sau de randamente medii!. Va fi greu si trebuie sa fim constienti de asta", a comentat un broker.
Functionarea pietei titlurilor de stat la un randament convenabil este foarte ravnita de banci pentru ca date fiind sumele implicate castigurile pot fi foarte insemnate.
 Potrivit lui Jiru Regulamentul pietei titlurilor de stat va fi amendat cu prevederile Ordonantei 32/2002 privind valorile mobiliare si va permite autorizarea ca intermediari a societatilor de valori mobiliare cu capital de minim opt miliarde lei.
De asemenea, sarcina de a autoriza societatile de valori mobiliare pentru vanzarea titlurilor de stat va reveni CNVM si nu BNR, asa cum se specifica in actualul regulament, a mentionat oficialul din Ministerul Finantelor. Bancile comerciale vor avea acces la tranzactionare prin BVB numai pentru titluri de stat emise si listate pe aceasta piata.
"Vom autoriza, pana in luna aprilie, cateva societati si cu cel putin trei-patru operatori sunt conditii sa dam drumul la piata. Pana in 2004, cand bancile vor avea acces la toata piata de capital, se va vedea care piata este mai competitiva", a conchis Jiru.
Ministerul Finantelor a elaborat, in prima jumatate a anului trecut, Regulamentul de functionare a pietei secundare a titlurilor de stat, care trebuia sa intre in vigoare la 15 februarie 2002. Ulterior, BNR si Ministerul Finantelor au decis ca aplicarea noului regulament sa inceapa de la 1 decembrie 2002.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO