Bănci și Asigurări

Bruynseels, şeful BCR: Creditele restructurate de trei-patru ori ne-au împins pe pierdere în T3

Bruynseels, şeful BCR: Creditele restructurate de trei-patru ori ne-au împins pe pierdere în T3

Dominic Bruynseels, CEO al BCR: Creşterea provizioanelor vine în special din zona corporate şi ne aşteptăm ca această tendinţă să se manifeste în continuare, dar într-un ritm mai lent.

Autor: Ciprian Botea

04.11.2011, 00:06 1247

BCR, cea mai mare bancă locală după active, a trecut la pierdere în ultimele luni mai multe credite de valori mari acordate unor companii cu probleme financiare şi care au fost restructurate de mai multe ori în perioada de criză, dar fără succes în cele din urmă, iar această situaţie a împins banca pe minus în trimestrul trei (T3).

"Au fost câteva cazuri mari de companii ale căror credite au fost restructurate de trei sau patru ori în ultimii doi ani, dar care au intrat în default în trimestrul al treilea. Acest lucru este cauzat de faptul că am avut o recesiune prelungită", explică Dominic Bruynseels, preşedintele executiv al BCR.

Grupul BCR a raportat pentru perioada iulie-septembrie o pierdere netă de 91 mil. lei (21 mil. euro) în trimestrul al treilea, comparativ cu un câştig de 6 mil. lei în aceeaşi perioadă a anului trecut, din cauza cheltuielilor mai mari cu provizioanele de risc. BCR a constituit provizioane de 663 mil. lei (156 mil. euro) în perioada iulie-septembrie, în creştere cu aproape 8% faţă de trimestrul al treilea din 2010.

"Creşterea provizioanelor vine în special din zona corporate şi ne aşteptăm ca această tendinţă să se manifeste în continuare, dar într-un ritm mai lent. Pe retail se vede o îm­bună­tăţire a calităţii activelor pentru că există o calitate foarte bună a creditelor acordate în ultimii doi ani datorită politicii mai prudente de creditare în valută şi gradului de îndatorare mai redus", a precizat şeful BCR.

Banca avea la sfârşitul lunii septembrie un portofoliu de credite de 50,4 mil. de lei (11,6 mil. euro), în creştere cu 3,7% faţă de luna decembrie a anului trecut. Ponderea creditelor neperformante se apropia de 21% după primele nouă luni, acestea fiind acoperite în pro­por­ţie de 118% de garanţii şi provizioane.

BCR se aşteaptă ca în ultimul trimestru din acest an să constituie provizioane la un nivel aproximativ egal cu cel din trimestrul al treilea.


Avansul mai mare la ipotecare va pune presiune pe preţurile caselor

Bruynseels afirmă că reluarea creditării va avea loc lent în contextul în care în prezent se vând numai credite de consum în lei şi finanţări pentru companii. Cu toate că firmele au fost principalii clienţi la credite în ultimii doi ani, şeful BCR spune că bancherii sunt mult mai atenţi cu clienţii corporate în acest moment din cauza ratei ridicate de default.

"Suntem prudenţi şi ne uităm ca orice credit acordat companiilor să aibă o calitate foarte bună. Creditarea pentru întreprinderile mici şi mijlocii se restrânge pentru că cele care au traversat criza nu au încă o poziţie solidă şi băncile sunt rezervate."

Referitor la creditul de retail, şeful BCR spune că restricţiile impuse recent de Banca Naţională nu vor afecta semnificativ activitatea băncii, dar se aşteaptă ca la nivelul întregii pieţe să existe un impact.

"Suntem aliniaţi deja la noile norme pentru că nu mai vindem credite de consum în euro de doi-trei ani. Majorarea avansului la creditele ipotecare este într-adevăr o mişcare sensibilă, dar nu ne va afecta prea mult pentru că cele mai multe finanţări pe care le acordăm sunt prin «Prima casă»", a spus el.

Un nou regulament al BNR, aprobat săptămâna trecută, prevede limitarea perioadei de rambursare a creditelor de consum la cinci ani şi avans minim de 25% la creditele imo­biliare în euro. De asemenea, pentru a lua un credit de consum în valută clienţii trebuie să dispună de garanţii de 133% din suma împrumutată.

Bruynseels crede totuşi că piaţa în ansamblu va fi afectată de majorarea avansului la creditele imobiliare, devenind mai dificilă achi­ziţia de locuinţe scumpe, de sute de mii de euro, ceea ce va pune o presiune suplimentară aupra preţurilor.

Peste 95% din creditele imobiliare sunt în euro, iar cele mai multe bănci practică în prezent un avans minim de 15%, existând inclusiv oferte cu avans de numai 10%.


Vânzările de credite noi sunt sub aşteptări

BCR va miza în perioada următoare pe proiectele de infrastructură şi cele finanţate din fonduri europene, pe zona corporate, în timp ce pe partea de retail se aşteaptă la vânzări mai bune de credite de consum în lei. "Anul acesta volumul vânzărilor de credite noi a depăşit uşor volumul rambursărilor, dar nu este la nivelul aşteptărilor pe care le aveam."

Cea mai mare bancă se aşteaptă ca şi trimestrul patru să fie dificil având în vedere cerera scăzută de credite şi aşteptările de încetinire a creşterii economice. La prezentarea rezultatelor financiare aferente primului semestru, oficialii BCR şi cei ai Erste Group, acţionarul majoritar al băncii, anticipau o revenire în ultimul trimestru al anului



Legătură slabă între dobânda BNR şi preţul creditelor

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO