Bănci și Asigurări

BT Asigurari, vanduta cu 90 mil. euro, este cea mai scumpa firma de profil raportat la venituri

19.10.2007, 21:37 20

Banca Transilvania a semnat contractul de vanzare a BT Asigurari cu Groupama, grup financiar francez cu operatiuni in Europa si Asia, prin care vinde 90% din companie pentru suma de cel putin 90 mil. euro, confirmand astfel informatiile publicate de ZF la inceputul acestei luni, potrivit carora banca a intrat in negocieri exclusive cu francezii.
"De la un pret initial de 60-70 de milioane de euro, s-a ajuns la o tranzactie de 90 de milioane de euro. Cresterea pretului s-a datorat faptului ca BT Asigurari este una dintre ultimele posibilitati de intrare pe piata locala a jucatorilor straini prin achizitia unei companii din prima liga. A contat si faptul ca in spatele companiei se afla Banca Transilvania, numarul cinci de pe piata", a declarat pentru ZF Ciprian Ghetau, directorul de fuziuni si achizitii al casei de investitii Capital Partners, care a consiliat banca in procesul de vanzare.
Banca a mai fost asistata de Deloitte Grecia si casa de avocatura Musat si Asociatii.
In acelasi proces, francezii de la Groupama au fost consiliati de Raiffeisen Investment Romania, casa de avocatura Gide Loyrette Nouel si auditorul Ernst & Young.
BT Asigurari, locul 10 pe piata anul trecut, este astfel evaluata la minimum 100 mil. euro. Acesta este cel mai mare pret platit pana acum pentru o companie de asigurari de pe piata locala, raportat la cifra de afaceri.
Astfel, francezii au platit aproape 1,14 euro pentru 1 euro cifra de afaceri, in conditiile in care BT Asigurari estimeaza pentru acest an prime brute subscrise de 88 mil. euro, in crestere cu 47% fata de anul trecut. In general, preturile la care s-au realizat tranzactii in ultimii ani pe piata asigurarilor nu au sarit de 1 euro pentru 1 euro cifra de afaceri, fiind in jur de 0,7-0,8 euro. La sfarsitul lunii iulie, grupul austriac Vienna Insurance a cumparat 30% din Asirom cu 47 mil. euro, pretul pentru 1 euro cifra de afaceri fiind de circa 0,7 euro, evaluand astfel compania la 157 mil. euro. In mai 2005, cand aceiasi austrieci au preluat Omniasig, pretul a fost de aproape 0,8 euro pentru 1 euro cifra de afaceri, valoarea companiei fiind stabilita astfel la 90 mil. euro.
BT Asigurari devine astfel cea mai scumpa firma de asigurari de pe piata, iar pretul acesteia ar putea sa mai creasca, in functie de rezultatele pe care le va raporta compania pentru acest an, se precizeaza intr-un anunt publicat de Banca Transilvania pe Bursa. Potrivit Capital Partners, Groupama a cumparat si restul de 10% din companie, detinut de actionarii majoritari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO